ШОКОЛАДОВИ МЪФИНИ С КОКОСОВ ЦЕНТЪР



От дълго време се каня да направя мъфини с кокосов център,но рецептите, които преглеждах не ме удовлетворяваха.
Накрая се спрях на една много интересна рецепта, публикувана от Ваня Джорджевич .
Много пъти съм се доверявала на нейни рецепти и винаги успешен резултат.
Когато направих кокосовите топчета ми се стори , че крема сиренето е малко и добавих почти двойно количество.  От опит знам,че кокосовите стърготини не са много хигроскопични и затова изискват повече материал, който да ги организира в сочна структура.Но с 70гр. крема сирене  и 50гр. кокосови стърготини не можа да се получи добре. Топчетата бяха твърди още в сурово състояние. Сместта за самите мъфини стана чудесна и накрая получих мъфини каквито винаги исках да направя.
Промених и глазурата с любимия ми шоколадов ганаш и се получи това, което очаквах.

Споделям рецептата защото тези сладкишчета са просто прекрасни -вкусни и с красив външен вид.


ПРОДУКТИ

За основното тесто
150гр.брашно
3с.л.какао
2/3пакет бакпулвер
60гр.кафява захар
2 яйца
60гр.масло
190 мл. кисело мляко




За кокосовите топчета

200гр. крема сирене
50гр.кокосови стърготини
2с.л.пудра захар
1/2ампула есенция ванилия


За шоколадовата глазура


200мл.течна сметана 
100гр.шоколад натурален 70%какао

1с.л. захар

За гарниране

кокосови стърготини
захарни фигури
замразени малини и ягоди




ПРИГОТВЯНЕ

Най-напред се приготвят топчетата


   Крема сиренето се смесва със захарта и кокосовите стърготини. Прибавя се ванилията и се омесва меко тесто. Оформят се топчета на брой равен на броя на мъфините.Моите бяха 12 броя мъфини и толкова топчета.Последните се слагат в хладилника докато се приготви основната смес.

Смесват се сухите продукти-брашно какао и бакпулвер.
Яйцата се разбиват със захарта и се слага киселото мляко. 
Прибавят се и сухите съставки.
Добре се разбърква .


Във всяка преграда на формата се слагат книжни капсули и се прибавят по2 с.л./равни/ от кафявата смес.


Прибавят се топчетата както е показано на изображението.По едно топче се слага в средата на преградата върху кафявата смес.


Отгоре се покрива с останалата кафява смес.
Формата се слага във фурна загрята на 170°C  и се пече 20-25 минути.
Мъфините се изваждат от фурната и се охлаждат.



През това време се приготвя ганаша.
Сметаната се загрява до кипване. Отстранява се от котлона и в нея се слага 2/3 от шоколада, начупен на парчета. Енергично се разбърква до разтопяване на шоколада. Накрая се прибавят и останалите парчета шоколад. Това се прави, за да се темперира шаколада/ т.е. да придобие гланц/
Глазурата се излива внимателно върху мъфините и се гарнира по желание.


Използвах кокосови стърготини и захарни фигурки.Замразените ягоди и малини допълниха украсата.


                          

Когато мъфинчето се разреже се показва добре оформеният център.


Мъфините са подходяща компания на кафе или чай.


За десерт или за закуска са вкусни и красиви на външен вид.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Адаптирано от :https://privanya.blogspot.bg/2017/12/blog-post.html?m=1


Коментари

Популярни публикации