СИРОПИРАНИ ТОПКИ СЕВИНЧ





Вече публикувам стотното си кулинарно изкушение/кога станаха толкова?/. Радвам се да посветя този пост на поредния сладкиш на моята приятелка Севиинч,с признателност и много благодарности.
Правила съм ги няколко пъти, но сега едва ги публикувам. Сладкишите на Севи са толкова неустоими,че човек не издържа да не ги приготви. Тази рецепта може сериозно да конкурира саварините, които също са сиропирани, но се правят с мая. Тези топки се правят бързо и са толкова вкусни.








 Може да се харват по всяко време и са просто великолепни. Севи ги е правила и показвала многократно и нейните сладкишчета са толкова красиви,че приличат на малки снежни кристалчета.




Моите станаха прилични на вид и също много вкусни.

ПРОДУКТИ

ЗА ТЕСТОТО: 12 с.л.брашно
12 с.л.пшеничен грис
6 с.л.олио
6 с.л.кис.мляко
1 бакпулвер 
   ЗА СИРОПА:
2,1/2 водна чаша 200 мл вода
2,1/2 в.ч. захар
1 ванилия
сок от 1/2лимон.
ЗА ГАРНИРАНЕ: 200мл. сладкарска сметана,разбита с 1с.л. пудра захар
ЗА ПОРЪСКА: наситнени ядки шам фъстък

ПРИГОТВЯНЕ

Съставките се разделят на сухи и мокри. Внимателно се съединяват.Към сухите съставки се прибавят мокрите, като се разбърква непрекъснато.
Оформяме фитил който режем на малки късчета. Бройките зависят от големината на късчетата.Оформят се топки нареждат се в тава върху хартия за печене и се пече на 180° около 15-тина минути до златист цвят. Прехвърлят се в подходящ съд и се сиропират с предварително приготвения  охладен сироп.Важно указание , което е дала Севинч е, че сиропа се вари колкото да се разтопи захарта, не като при баклавата. 
Когато топките се охладят , поели добре сиропа се гарнират с разбита сметана,подсладена с пудрата захар.Отгоре се поръсват с шам фъстък.
    


Много приятно е да се хапват с чай или кафе.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Адаптирано от:http://sevinchblogaddress.blogspot.bg/2018/01/blog-post_80.html?m=1

Коментари

  1. При направата на тестото трябва да се внимава да не се слагат лъжици от продуктите с връх,защото тестото ще стане твърдо.И да не се пекат прекалено дълго. Дори и да изглеждат прекалено меки,когато се охладят стават по-твърди

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации