ЗАКУСКА ОТ КИСЕЛО МЛЯКО С ЧИЯ, ПЛОДОВЕ И МЮСЛИ


Често наричат закуската с мюсли здравословна,но не зная дали това е максимално правилно. Някои от зърнените храни правят алергии или са противопоказани на същите организми и затова подобна закуска може да се нарече глезотия или разнообразие в ежедневното хранене. Ако някои от съставките в нея не са ни противопоказани може да си позволяваме от време на време подобна комбинация от мюсли, киноа, чия или елда с млека и плодове.
Защо да си правим подобни хранителни съставки. Защото продуктите, които съчетаваме са полезни и са богати на редица хранителни вещества, витамини и минерали.

Закуската с мюсли е добре позната.
За пръв път подобна закуска е представена на обществото в началото на 20-ти век от един швейцарски лекар, който научил за нея от гостуването си в малка планинска хижа в швейцарските Алпи. За да добие популярността си на най-предпочитаната закуска, мюслито се борило години наред с храни като наденички, яйца и картофено пюре. Все пак в 60-те и 70-те години на миналия век хората в САЩ и западна Европа вече го предпочитали, дори в консервативна Англия "холандската закуска" била приета широко.




Мюслито съдържа въглехидратен комплекс с постепенна крива на усвояване. Пресованите житни зърна наричани популярно, но неправилно "ядки", съдържат въглехидрати с нисък до умерен гликемичен индекс и неусвоими хранителни влакна и малък процент непълноценен (6-10%) протеин. Плодовете са богати на лесно усвоими захари и витамини. Млякото на свой ред внася пълноценни белтъци, въглехидрата лактоза, малко мазнини и калций. Често в готовите мюслита се добавят ядки с цел повишаване на белтъчното съдържание на храната до 12-15%.



Причините мюслито да се харесва толкова много са,че има:

*хранителен състав, отговарящ за нуждите на тялото сутрин
*придава дълготрайно чувство за ситост
*приятен вкус, който лесно може да се разнообрази
*внася витамини, минерали и калций в тялото
*съдържа много фибри, които благоприятстват перисталтиката
*консумираното мюсли *осигурява плавно покачване на инсулина и постоянен приток на енергия за часове, без да причинява приспиване

Освен мюслито в състава на млякото можеда се постави и чия.



В семената чия не се съдържа глутен. Богати са на омега 3-мастни киселини, витамини, минерали, фибри, протеини, антиоксиданти и фитонутриенти. Приемът на чия също така противодейства на стреса и стабилизира имунната система.

Поради високите хранителни и енергийни стойности семената от чия успешно се прилагат и при диети за отслабване. Съдържането на полезните микроелементи магнезий, цинк, витамини А, С, и Е, подобрява метаболизма и ускорява изгарянето на мазнините.


Задължително е семената чия да бъдат накиснати предварително, за да се избегнат дразнения на стомашната лигавица. Чията спомага за отделянето на шлаки и токсини, балансира чревната перисталтика. Затова е нужно семената да бъдат добре подготвени, така те образуват маса, подобна на гел /желе/ в стомаха, което предпазва стомашната лигавица и не позволява появата на заболявания от рода на гастрит и язва.

Поради способността си да увеличи до 9 пъти обема си, когато са потопени в течност, семената от чия приемат големи количества вода. Така тялото задържа и освобождава излишните течности и това улеснява бъбречните функции на организма.

Консумацията на чия намалява холестерола. Приемът на семената подобрява кръвоносната система. Това е важно за добрата работа на сърдечния мускул, предотвратява болестни състояния в резултат на възпаления на тъкани.

Според това дали чията се използва за профилактика или лечение дневната доза може да бъде 1-2ч.л.или 1 супена лъжица дневно.


В мюсли закуската може да се постави и годжи бери .Ползата от него е безспорна.
Годжи бери са използвани в традиционната китайска медицина в продължение на повече от 2000 години. Според някои легенди още преди хилядолетия монасите в Хималаите са яли вълчето грозде, за да подпомогнат медитацията си и да получат по-добро здраве, жизненост, дълголетие, енергия и издръжливост.
С ниско съдържание на калории и без мазнини, годжи бери е много добър източник на фибри и антиоксиданти. Ползите от приема му включват подпомагане на организма при борба с болести, възможност за регулиране на теглото и по-добро храносмилане.

Обикновено консумирани сурови, сушени, в течна или прахообразна форма, годжи плодове съдържат широка гама от фитохимикали, витамини и следи от минерали, които им дават името „суперхрана“ от много здравни експерти.

Освен полезните вещества,които съдържа годжи берито то е богато още на:
Открито е също, че плодовете годжи бери съдържат:

калций – 112 мг/100 г;
калий – 1130 мг/100 г;
желязо – 9 мг/100 г;
цинк 2 мг/100 г;
селен – 50 мкг/100 г;
рибофлавин – 1,3 мг/100 г;
витамин С – между 29 и 148 мг/100 г.
В годжи бери се съдържат и много фитохимикали, като бета каротин и зеаксантин.



Интересен факт: Годжи бери предлагат повече бета-каротин, отколкото морковите и повече желязо, отколкото соята и спанакa, което ги прави чудесен източник за предотвратяване на дефицит на желязо.
Подсилва имунната функция.


Плодовете, които ще подберем за мюсли закуската могат да бъдат различни. Полезността им е безспорна. 
Закуската, която понякога си приготвям е от кисело мляко с чия, плодове и мюсли. Плодовете, които сложих сега са киви,манго и годжи бери.
Ето как се приготвя и самата закуска.

ПРОДУКТИ

300гр. кисело мляко
4 с.л. мюсли
1 с.л.чия
1 киви
2 резена манго
1 с.л. годжи бери

ПРИГОТВЯНЕ



В  кофичката с кисело мляко се закисва чията от вечерта.


На другия ден се подготват останалите продукти. Кивито се нарязва на тънки резени
Мангото се нарязва на малки късчета.


Годжи берито се кипва с 1/2ч.ч.вода и се прецежда.Сокът може да се сложи в чай или да се изпие.


Приготвят се 2 десертни чаши. На дъното на всяка се поставя от киселото мляко с чията.


Разпределя се годжи бери и се покрива с кисело мляко и чия.


Отгоре се поставя по 2 с.л. мюсли.


Подреждат се парчетата киви и отново се покрива с кисело мляко и чия.


Отгоре се подреждат късчетата манго. И отново кисело мляко с чия.


Най-отгоре се поръсва с останалото мюли.


Оформят се 2 порции.


Чашата е добре подредена.


 И закуската е готова за консумация.



ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации