ПИТКИТЕ НА ХРИСТИНА ТОДОРОВА



Този пост е посветен на майсторството на младата кулинарка Христина Тодорова.
Хриси е професионален готвач и упражнява професията си в изискана механа в Благоевград.
Ястията и , сладкишите и печивата и, свидетелстват не само за любов към професията, но  и за много фин усет в сътворяването на множество изделия.
Изглежда Христина проявява неповторим афинитет към печивата, защото всичко направено от нея е не  само красиво, но и иновативно ориентирано.
Интерес представляват нейните питки, които винаги са различни и много красиви.
Хриси предпочита орнаменталните изделия, които са освен хармонично построени и много сложни за изработка.



В този модел е ясно подчертана орнаментика състояща се от хармонично подредени елементи, различни във всеки 
ред.


При тази питка орнаментите са получени от осем части и декоративна среда.


Тук орнаментите са оформени от кифлички, украсени с декоративно тесто от маргаритки.


Тази питка е посветена на първомартенско тържество.Мартеничките са изработени от цветно декоративно тесто.



Тук орнаментите са разположени в три реда. 


Празнична питка


Тук различните орнаменти се редуват последователно.


Плетена питка


Хлебче от кифлички




Съчетание от плетени орнаменти и шайби от тесто.


При направата  на повечето питки Христина ползва универсална рецепта, която съдържа следните 

ПРОДУКТИ

За основното тесто


Брашно 1/200кг
 яйца 3бр 
мая 1кубче 
кисело мляко 
1ч чаша
Олио 1/2ч чаша 
сол и захар по една супена лъжица 
една супена лъжица оцет

За декоративното тесто

В зависимост от орнаментите се смесват брашно сол и вода

ПРИГОТВЯНЕ

Маята се активира с 1с.л.захар и няколко л. хладка вода.
Брашното се пресява и оформя на кладенче.Вътре се поставя шупналата мая и останалите продукти.
Оформя се средно меко тесто. 
Оставя се да втаса до увеличаване на обема на тестото.  Последното се разделя на няколко части, в зависимост от конструкцията на питката. След оформяне и подреждане в тавата питката отново втасва и се маже с жълтък и олио.
Печенето става в загрята фурна на ниска температура 150-160°С.









Както се вижда и от останалите конструкции, питките на Христина са направени с добре изразен професионализъм и много любов към кулинарното изкуство. 
А аз от сърце благодаря на Хриси Тодорова за предоставените модели и любезното споделяне на рецептата и технологията за приготвяне на тези толкова впечатляващи печива.




До нови срещи, ХРИСИ!



Коментари

  1. Благодаря ти мила Ванче за хубавите думи

    ОтговорИзтриване
  2. За нищо,миличка!Всяка моя дума е е в резултат на възхищението ми от твоето творчество! Пожелавам ти още много иновации! И най-важното бъди щастлива!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации