БЪРЗИ ПЪРЛЕНКИ-СЪРЧИЦА




Пърленката като тестено изделие все повече се налага със своя вкус ,бързина и лекота на приготвяне.
Има толкова рецепти за пърленки с различни вкусове.
Но години наред ,лично моето внимание,привличаха обемните питки,особено тези, чието оформяне дължим на майсторството на Валентина Зуркан или множеството други кулинарки със "зланти ръце", както често се изразяваме за хора със впечатляващ талант.

Може би още дълго щях да отправям
поглед към  все по-причудливите погачи и технологиите им, ако не беше едно клипче, в което набързо се обясняваше как да си направим пърленки. Тогава връщайки се назад в мислите , си спомних какви малки питчици, правеше баба ми по майчина линия. Отделяше от тестото за хляба, набързо разтегляше и мяташе върху плочата на горящата печка.Така опечени  тук -там ми се струваха най-вкусните питки на света.
Пърленките, както днес се наричат в широкото потребителско пространство, са много вкусни и не изискват
дълго време за приготвяне. В забързаното ежедневие са отличен вариант за бърза вечеря или закуска.

Както много други предлагащи пърленки , реших да направя моите  във формата на сърце- символ на обичта на близките ми, оставили толкова мили спомени.
Ето и рецептата.

 ПРОДУКТИ

200гр. многозърнесто брашно /може и бяло,но повече ми харесва много зърнесто/
1ч.л.бакпулвер
 200-250мл. кисело мляко
1ч.л. сода за хляб
 1/2ч.л. сол
2-3с.л. масло
80гр.кашкавал
Домашно песто /по желание/
 ароматни подправки.

ПРИГОТВЯНЕ


В купа се слага брашното с бакпулвера. Прибавя се сол и млякото,в което е разтворена содата за хляб и се замесва средно меко и еластично тесто. 
Оформят се малки питки,които се намазват с разтопено масло и настърган кашкавал. На всяка питка навътре от ръба с пръст се правят малки вдлъбнатини по целия диаметър на питката , сякаш се прави тропоска с игла и конец на дреха.

Това има значение за външния вид на питката.Изглеждат по -добре.Преди печене питките престояват 5-10 минути, покрити със стреч-фолио. Поставят се в  загрята на 180° C, фурна  за 15 мин.
Наистина бързо, лесно и вкусно!
                                                                                                               ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации