ЛЕЩА ПО БОЛЯРСКИ В МУЛТИКУКЪР


Редица ястия са представени като приготвени по болярски. Леща, боб, сирене, хлебчета, яхния и все по болярски.
Историята на кулинарното изкуство не е съхранила някаква случка или история, свързани с готвенето по болярски.
Болярин е средновековна наследствена титла, носена от най-висшата прослойка на феодалната аристокрация на България, Русия, Влашко и Молдова между 10 и 17 век.
От историята и художествуната литература са известни доста пиштни пиршества и богати трапези на болярите.
Вероятно когато едно ястие,което съдържа богата палитра от консумативи  е наричано болярско, т.е. богато. Прави впечатление,че такива ястия, които могат да покажат навиците на болярите са свързани и с народните хранителни обичаи-да се консумират щедри количества месо, масло, мляко и сушени или прясни зеленчуци.
Лещата по болярски е доста скромна в сравнение с другите ястия, защото съдържа само масло и щедри количества сушени и  или прясни зеленчуци.
А що е отнася до лещата,  то тя
е сред традиционните храни, които консумираме в България. И не само. Лещата е особено популярна храна в Близкия изток и индийската кухня. Смята се дори, че лещата се е отглеждала още преди 6000 години! Днес има редица видове лещи и разнообразие от рецепти, с които тази храна определено няма как да ви омръзне.



Освен това лещата има редица ползи за здравето, заради които си струва човек по-често да похапва от нея. Лещата е и един от най-добрите естествени заместители на месото заради своето високо съдържание на протеини и други полезни вещества.

В лещата може да откриете протеини, фибри, желязо, калий, магнезий, фолат, витамин В6, цинк и витамин В5.

Някои от най-популярните видове леща са: червена леща, кафява/испанска леща, френска зелена леща, зелена леща, черна леща (наричана същи белуга) и жълта леща.

Изборът на вид леща е важен, тъй като различните видове леща притежават разнообразни консистенции и вкусове. Например, лещата с люспи оставя цяла за разлика от лещата без люспи, която по време на готвене е склонна да се превръща в гъсто пюре.



Понякога варим лещата с по-малка гъстота.Това е леща чорба.




Може да  приготвим лещата и като яхния. 
Лещата, която ще представя не е рядка като леща чорба, но няма и гъстотата на лещата- яхния. Има повече течност,но е богата на прясни и сушени зеленчуци, което е типично за лещата-яхния.



Количеството на и вида на лещата е от значение. Аз избирам леща с люспи. Лещата без люспи използвам предимно за крем-супа от леща.
За приготвянето на леща по болярски са необходими следните 

ПРОДУКТИ

300гр.леща
2-2,5л.  вода
2 моркова
2 глави лук
2 с.л сушени домати
3 дълги сухи чушки
2с.л брашно
1с.л. вегета
30 мл. олио
1/2гл.чесън
1пълна с.л. червен пипер 
1 с л. чубрица
20 гр. краве масло

ПРИГОТВЯНЕ



Добре измитата леща се поставя в тенджера мулти кукър.


Отделно се задушават лукът и морковите.


Добавят се сушените домати.


Слага се брашното


и вегетата.


Накрая се добавя и червеният пипер.


Готовата смес се изсипва при лещата в тенджерата.


Добавя се и маслото.


Слагат се и сухите чушки.
Водата се поставя да заври и се добавя в тенджерата. Разбърква се добре. Включва се на програма Stew /варене със задушаване/.


След 1 час лещата е готова. Овкусява се с чубрица.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации