ПАЕЛЯ С БЕКОН В ЗЕЛЕНЧУЦИ





Паеля (на испански: paella, близко до „паея“) е ястие с ориз, произлизащо от
Валенсия, където го ядат особено в неделя и на



 празника Фаи (Les Falles или Las Fallas, произнасяно съответно „файес“ или „фаяс“). Има много разновидности паеля с различни съставки.

Името „paella“ означава „тиган“ на валенсиано (на латински: patella). Но ястието е станало толкова популярно в испанския, че думата „paellera“ сега се използва почти изключително за „тиган“, а „paella“ почти изключително за ястието.

Трите основни съставки на паелята са ориз, шафран и зехтин. Обикновено се гарнира със зеленчуци и месо или морски храни.

С времето рецептата става все по-сложна и променлива с разпространяването на паелята от родината ѝ Валенсия из цяла Испания и по-далече. Често срещана разновидност е паелята с риба (paella de peix – паеля де пеиш) или с морска храна (paella de marisc – паеля де мариск), в която месото е заменено с морска храна. В наши дни могат да се видят паели с чоризо, патица, зелен боб, чесън, лангустини, омар, миди, лук, грах, червени чушки, скариди и калмари и други главоноги, а много рецепти включват пиле, чоризо, миди, лангустини и грах заедно, въпреки че пуристите не биха приели тези съставки и комбинации като автентични.
Сложността на паелята може да варира от просто ястие, готвено на открито и консумирано направо от тигана до много претрупано творение с разноцветни съставки, контрастиращи на оцветения в жълто с шафран ориз.

Основен метод за готвене
Редактиране
Паелята обикновено се готви в тиган за паеля – голям плитък плосък тиган. Първо се пържи в зехтин с разбъркване месото, а след това и зеленчуците. Добавя се вряща вода и след няколко минути варене, се добавя оризът. Когато оризът е почти уврял, паелята се маха от огъня и се оставя да поеме останалата вода. След като поизстине, паелята е готова за поднасяне.
Паелята може да се подправи с лимонов сок, особено когато съдържа морска храна.

Паелята често се яде направо от тигана с лъжица. Както повелява местното правило, не бива да се яде хляб, ако не е свършила паелята.

За сборовете във Валенсия – фестивали, политически кампании, протести и др. – е станало традиция да се приготвя една гигантска паеля, понякога за да се спечели записване в Книгата за рекорди на Гинес. За такива случаи се поръчва изработката на специални големи тигани.

Паелята и разновидностите ѝ са типично ядене за пикници през пролетта и лятото в Испания и често се готвят от мъжете в семейството.
Ястието паеля по традиция се приготвя и яде и по време на празника Файес (Фаяс) във Валенсия.

Сега има много интеретации на класическата паеля.За първи път я опитах на Канарските острови -Тенерифе в курорта Коста Адехе.
Беше направена в по-голяма тавичка и беше за двама. Приготвена беше с пилешко месо и зеленчуци.
Много ми хареса ястието и реших да си го приготвя у дома като запазя традиционното и същевременно импровизирам.
Получи се чудесна паеля с бекон в патладжан,тиквичка и червени домати.
Не липсваха шафрана и зехтина,но прибавих и няколко местни подправки.


ПРОДУКТИ

300гр.бекон
1ч.ч.ориз
1 морков
1гл.лук
1 тиквичка 
2 патладжана
чернени домати 2 бр.
3 1/2ч.ч. вода

ПОДПРАВКИ

3с.л.зехтин
2щ.шафран
1ч.л.черен пипер
1ч.л. чубрица
1 телешки бульон

ПРИГОТВЯНЕ


Патладжаните се разполовяват и посоляват.Издълбава се вътрешността и сред 20 минути се изцеждат от горчивия сок. По същия начин се издълбават доматите и тиквичката. Лукът, морковите и вътрешността от издълбаните зеленчуци се нарязват и задушават в зехтина и 1/2ч.ч. вода.
Прибавя се нарязания бекон и подправките. Добавя се и оризът и всичко се дозадушава като се прибавя още малко вода.
С плънката се пълнят патладжаните.


Червените домати също се пълнят до горе.


Пълни се със сместа и тиквичката.




Наливат се 3 ч.ч. вода в тавичката и се прибавя кубчето бульон.  


Напълнените зеленцуци се подреждат в тавичка и се заливат с горещия бульон.


Ястието се пече 60 минути в загрята на 200°С фурна.



Ястието се поднася с кисело мляко или резен лимон.



ДОБЪР АПЕТИТ!





Коментари

Популярни публикации