ПАЙ С КАЙСИИ И ФАНТА



Кайсиите са едни от най-очакваните плодове на лятото, които носят редица ползи за здравето. Предполага се, че тяхна родина е Китай, а в Европа стигат чрез Армения.

Кайсиите са отличен източник на витамините А, С, В и Е. Завидните количества калий в тях е причина те да са полезни при сърдечносъдови заболявания, а съдържанието на магнезий предполага, че помагат при високо кръвно налягане.

Фитохимикалът каротеноид придава червения, оранжев и жълт цвят на плодовете и зеленчуците, а мощният антиоксидант ликопен е един от каротеноидите, които се съдържат в кайсиите. Високото съдържание на бета-каротин, ликопен и витамин А прави кайсиите изключително полезни за здравето на сърцето и очите.


Тези малки жълти плодове са добър източник на фибри, които подобряват храносмилането и затова са идеално средство срещу запек, а високото съдържание на магнезий и желязо ги прави подходящи за диети при анемия.

Традиционната китайска медицина също препоръчва кайсиите като лечебна храна. Според нея те са полезни за белите дробове, за облекчаване на кашлицата и подобряване на храносмилането. ТКМ определя кайсиите като сладко-кисели на вкус, затоплящи организма плодове, които подобряват секрецията на течностите в организма и утоляват жаждата.

Не само кайсиите, но и техните ядки са полезна храна. те съдържат витамин В17, който се прилага при лечението на рак.

Консумацията на кайсии има и разкрасяващ ефект, който се дължи на високото съдържание на витамин С в тях, благодарение на който се подобрява еластичността на кожата и се заздравява косата.




За да са здрави костите ни, е желателно по-често да пием сок от кайсии, защото той съдържа калций, желязо, мед, фосфор и манган, които са от съществено значение за здравето им.
Лутеина и каротеноидите в кайсиите помагат в превенцията на очни заболявания. Проучванията показват, че редовната консумация на кайсии намалява риска от появата на катаракт, мускулна дегенерация, глаукома и подобрява значително остротата на зрението.

Кайсиите са богати на магнезий и фосфор, минерали, които подобряват функцията на мозъка и нормализират кръвното налягане.




Сокът от кайсии е полезен и за бременните, защото им помага да облекчат сутрешните неразположения и стомашните разстройства и набавят на организма необходимите му допълнителни калций, желязо, минерали, витамини и антиоксиданти.

Кайсиите са полезни и при температура. Пригответе нектар от кайсии и добавете вода добавете малко мед към него. Това ще облекчи жаждата, температурата и ще пречисти организма.




Кайсиите се свързват и с дълголетието, защото са богати на витамин А, който забавя стареенето. Изследванията показват, че хората, които консумират кайсии като цяло живеят по-дълго и имат по-малко проблеми със здравето в сравнение с тези, които рядко включват този плод в хранителния си режим.




Домашните ни кайсии , са само от едно дърво,което успя да се запази да разлика от други години.
Освен за пряка консумация ги употребявяме за консервиране. Правим обикновено конфитюр.
Реших този път да направя и пай със свежите още кайсийки. За разлика от други рецепти, в който се употребява мляко, аз реших да направя сладкиша със


швепс Портокал. Идеята ми беше да обогатя вкуса, въпреки че сложих и есенция Ванилия.

ПРОДУКТИ

150гр.брашно
100 гр. пудра захар
125гр. краве масло
3 яйца
50 мл. швепс
1течна есенция ванилия
1  1/2ч.л.бакпулвер
около 500 гр. кайсии

ПРИГОТВЯНЕ


Брашното,пудрата захар и бакпулвера се пресяват.


Маслото се нарязва на късчета и се прибавя към брашното.


С ръка се правят трохи от брашното и маслото.



Яйцата се разбиват и се прибавя швепса. 


Сместа се излива при маслените трохи.


Разбива се с мексер. Получава се тесто с консестенция та кексова смес.


Формята се покрива с хартия за печене.


Излива се сместа във формата 


и отгоре се подреждат, разполовените на две и почистени от костелките, кайсии.



Сладкишът се пече в загрята на 180°С, фурна до зачервяване /при мен около 25 мин./


Поднася се с кафе,чай или охладени безалкохолни напитки.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации