КЕКСЧЕТА С КАКАО И СТАФИДИ


Поредното интересно и много вкусно кексово изделие. Рецептата взех от една публикация в кулинарната група"Домашни вкусотии". 
Кексът не е необичаен,но е интересен начинът ,по който се нанася какаовото тесто. За разлика от други модели кекс,тук какаовото тесто се разпределя на кръгчета върху бялото тесто и с кръгови движения се разбъркват двете теста.
Както винаги промених някои количества на консумативите и се получи много сполучлив кекс. Нямах подходяща форма и сложих кексовото тесто в две по-малки форми за козуначета. Така се поучиха две кексчета с едно и също съдържание

ПРОДУКТИ



4 яйца
1 ч.ч.захар
1/2 ч.ч. олио и масло/по 1 каф. чашка/
1 бакпулвер 
1 ч.ч. кисело мляко+1к.л.сода
1,5 ч.ч.брашно
стафиди- около 50гр
3 пълни с.л. какао
1 течна есенция ванилия
кората на 1 лимон

За заливка 

около 70 мл прясно мляко
100гр. черен шоколад

За поръска

шоколадови капки
шоколадови пръчици

ПРИГОТВЯНЕ


Яйцата се разбиват със захарта. Мазнината и киселото мляко със содата се смесват.


Добавя се чрез редуване на брашно с бакпулвер и смес от мляко и мазнина.Прибавят се и ароматите.


Формите /на дъното/се покриват  с хартия за печене.


1/2 от сместа се разпределя в двете форми.


Слагат се стафидите.


В другата половина се слага какаото и се разпределя във вид на кръгчета върху сместта. 


С кръгови движения  се съединяват кръгчетата до получаване на тази фигура./Снимката не се получи много добре,но пак се вижда изображението/.


Фурната се загрява
 на 200°С .Формите се слагат във фурната и кексът се пече около 30 минути,като фурната се намалява на 160°С .


След охлаждане кексчетата се поставят върху решетка и се заливат с шоколадов ганаш. Приготвянето му става като млякото се сгорещява и в него се поставя начупеният на парчета шоколад. 
Едното кексче се покрива частично с шоколадов ганаш и се поръсва с шоколадови капки.



Другото се залива изцяло с шоколадов ганаш и се поръсва с шоколадови пръчици.


ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации