МЪФИНИ С ГОРСКИ ПЛОДОВЕ


Макар и пришълци от други земи, мъфините, като много апетитни представители на тестените изкушения, бързо спечелиха вниманието на българина. Още повече, те могат да бъдат както сладки, така и солени! От мъфин до мъфин обаче има разлика.

Мъфините от английски тип (English style muffins) се правят с мая и се приготвят върху тиган за печене (т.нар. griddle). Те ни отнасят доста надълбоко в кулинарната история – чак до 10-11 век в Уелс.
Мъфините от американски тип (American style muffins) могат да се опишат като "бързи хлебчета", които се приготвят в отделни специални формички.
Вместо мая, при тях се използват други набухватели – сода бикарбонат, бакпулвер.
Лесно е да се досетим, че, поради по-късното възникване на химичните набухватели, американските мъфини започват да се произвеждат някъде към края на 18 век.

Мъфините от американски тип (American style muffins) могат да се опишат като "бързи хлебчета", които се приготвят в отделни специални формички.

Вместо мая, при тях се използват други набухватели – сода бикарбонат, бакпулвер.
Това се случва по времето, когато е открит калиевият карбонат, познат и като поташ.

Точната година е 1742, а името на откривателя е Антонио Кампанела. В първото издание на кулинарната книга от 1796 година "Американско готварство" (оригинално заглавие – American Cookery) с автор Амелия Симънс, са описани доста рецепти с участието на калиев карбонат.


Модерната форма на бакпулвер пък е открита от Алфред Бърд през 1843 година.

Мъфините от американски тип задължително се пекат във формички, тъй като са направени от тесто, което прилича на това за палачинки.



В САЩ 19 декември е Национален ден на овесените мъфини. 11 юли пък американците отбелязват като Национален ден на боровинковия мъфин.


Три американски щата пък си имат официални мъфини. Минесота си е избрала боровинковия мъфин, Масачузетс се е спрял на царевичния, а Ню Йорк – на ябълковия.


У нас няма правила за разграничаване на мъфин и кексчета. Назоваваме ги според откритата или създадена рецепта.
Сред мъфините и кексчета, които съм правила се отличават тези с плодове, защото са по-сочни. С овесени ядки и безглутеинови брашна са по-здравословни.
Днес ще представя вид плодови мъфини с горски плодове.

ПРОДУКТИ

3 яйца
120 гр. захар
260 гр. бяло брашно
100 гр. масло и маргарин
300 гр. замразени горски плодове
100 мл. газирана вода
бакпулвер 10 гр.

За украса

пудра захар 
50 гр. шоколад
филирани бадеми
захарни фигурки

ПРИГОТВЯНЕ


Яйцата се разбиват на гъста пяна.


Маргаринът и маслото се разтопяват и прибавят постепенно към сместа.


Слагат се и горските плодове и газираната вода.


Към получените течни съставки се прибават сухите.


Брашното се пресява.


Добавя се бакпулверът.



Слага се захарта. /Не е грешка, захарта се слага в брашното./


Течните и сухи съставки се смесват и се разбива с миксера до хомонигизиране на сместа.


Формата се намазва с маргарин.



Сместа се разпределя в клетките на формата. Пече се на 170°С около 20 минути. Оставя се във фурната още 10 минути.


Мъфинете се охлаждат и се украсявят.
Поръсват се с пудра захар и се заливат с шоколад. Отгоре се поръсват  с филирани бадеми и захарни фигурки.


Част от сместа остана и я изпекох във форма за терин.




Мъфините са добра компания на кафе или чай.



ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации