ТОРТА МОЦАРТ С ВИЕНСКИ ПРИВКУС






Едно пътуване до Виена за новогодишните празници ми донесе не само нови и приятни усещания,но и  приятни кулинарни впечатления.


Столицата на Австрия е известна с много неща – седалище е на династията на Хабсбургите (сред които най-известната днес личност е принцеса Сиси); тук творят Моцарт, Щраус, Густав Климт, а до 2000-та – и Хундертвасер.



Световно известни реалии са виенският валс, виенската архитектура, виенският шницел, виенското кафе, тортите „Сахер“ ,а аз бих добавила и торта Моцарт,носеща името на великия композитор.


Още при досега с града правят впечатление забележителностите, историческите сгради, превърнати в музеи културните действащи учреждения, сред които е и Виенската държавна опера.

 

Имахме удоволствието са я разгледаме и от вътре. Удивителната архитектура, неповторимата виенска филхармония и преставлението на операта " Прилепът", оставиха незабравими впечатления.



Предновогодишната виенска атмосфера си има своите кулинарни забележителности . 


Топли вурсчета, безброй деликатеси



и разбира се неповторимото горещо вино-глювайн.


Очакването на Новата година беше придружено и с уникални специалитети.


Вкусни мени ястия, риба, крем- супа с трюфели, специалитети със сьомга и агнешко месо. Деликатните десертчета бяха уникални.


По традиция Нова година във Виена се посреща на открито в празнична атмосфера , гарнирана с пищна новогодишна украса.



Идва ред и на кулинарните ни преживявания.  Виенските торти могат да бъдат опитани в безброй кафе-сладкарници. Общо взето това е асортиментът.


Торта Сахер, която е кулинарният символ на Виена може да се опита в много заведения. 


Но като че най-хубава е в едноименния кафе салон Сахер


и кафе сладкарница  Демел.

Рецептата за тази торта може да бъде открита още в началото на XVIII век в книгите с рецепти за австрийската кухня, като по-късно в други подобни книги започва да се споменава за подобна торта, но покрита с шоколадова глазура.

През 1832 г. министърът на външните работи на Австрия Клеменс фон Метерних нарежда на своя сладкар да създаде за него и неговите високопоставени гости необичаен десерт. 




Тъй като по това време главният сладкар е болен, желанието на високопоставената персона е изпълнено от помощник-сладкаря Франц Захер (р. 1816 – поч. 1907 г.), който тогава  е стажант по сладкарство в придворната кухня. Така приготвеният сладкиш представлява шоколадова торта, която се харесва много на гостите и която остава една от най-популярните торти и в наши дни.



Не зная защо, но торта Сахер, която съм опитвала и по -рано не ме впечатлява много. Същото мнение се затвърди и сега. Затова насочих вниманието си към торта Моцарт, която е не по-малко известна и е назована на световно известния композитор. 


Затова отделихме достатъчно време да посетим салон Моцарт,който се намира в центъра на града и както винаги и сега имаше опашка от желаещи да посетят салона. 


Сигурно си задавате въпроса защо това кафе се нарича Моцарт? Не, че името на великият композитор не изобилства във Виена, но тук причината е друга. Именно пред това кафе се е намирала световноизвестната статуя на Моцарт, която днес откриваме в Бурггардън. Преди това – от 1896 до 1945 година, тя е била точно пред салона и неговата градина. При следвоенното преустройство на града, се е наложило да бъде изграден път, свързващ Сахер, Операта и Албертина. Тогава паметникът е преместен, но кафето съхранява своето име.


И винаги е с богат асортимент.


Целта ми беше да опитам торта Моцарт в австрийски варианти. Очарователна торта с красив външен вид и неповторим вкус.


Този вариант на тортата се сервира в кафе-сладкарница Демел.


Това  е вариант повлиян от разновидностите на бонбони Моцарт, които са друга  кулинарна емблема на Виена. 
Реших да направя точно тази торта, защото беше най-близо до усещанията ми,че ще се справя. И не съжалявам, защото тортата се оказа много сполучлива. Използвах  част от рецептата на Йоли Делибозова като пистачио пласта направих пандишпанов. Огледалната глазура е по нейни указания.

ПРОДУКТИ

За пистачио  блат:

100 г меко масло
40 г пудра захар
60 гр.кристална захар
5 яйца
5 с.л смлян шамфъстък
50 г стопен шоколад
ванилия

За шоколадовия крем

200 гр. течна сметана
200гр.шокола
250 гр.маскарпоне 
3с.л пудра захар
5 гр.  желатин
1-2с л вода
2с.л масло

За шоколадовия блат 
3 яйца
3сл захар 
3с.л /равни / смляни орехи
1 ч л. бакпулвер
3 с.л. шоколад Нутела/може и твърд, но разтопен шоколад/

За шоколадовата огледална глазура

100 г натурален, млечен или бял шоколад
100 г глюкоза
100 г захар
50 г вода
 7 г. желатин
70 г подсладено кондензирано мляко


ПРИГОТВЯНЕ

За пистачио блата маслото се разбива с пудрата захар. Яйцата се разбиват с кристалната захар. Шамфъстъкът се добавя към яйчната смес. Внимателно се смесват маслената и яйчна смес. Добавя се стопеният шоколад. Пече се във форма /24см/, покрита с хартия за печене около 15 минути.


Шоколадовият блат се приготвя като яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Желтъците се разбиват с част от захарта. Белтъците се разбиват на сняг с другата част от захарта. Към жълтъците се добавя шоколада и смляните орехи с бакпулвера.  Накрая бавно се слагат и белтъците.


Шоколадовият крем се приготвя като желатинът се разтваря във водата. На водна баня се стопява. Маскарпонето се разбива със захарта. Сметаната се загрява и към нея се прибавя шоколада. Смесва се с маскарпонето и маслото. Накрая се добавя и желатина. 


Тортата се сглобява като се слага най-напред шоколадовият блат. Слага се част от шоколадовия крем и се оставя да се стегне. 
Поставя се пистачио блата, от който се отделят малко трохи за гарниране на тортата. Следва отново шоколадов крем,който се оставя да стегне по продължително. Около 5-6часа.

Огледалната глазура се приготвя предварително.



Приготвяне на глазурата

Залива се желатина с 2-3 с.л. вода. Оставя се да набъбне. В малка тенджерка се сварява сироп от водата, глюкозата и захарта. Сиропът е готов когато достигне 103°С. Ако имате термометър, ползвайте го. Ако не, това е температурата, която се получава 1 минута след кипване. Натрошава се шоколада и се слага във висок и тесен съд. Залива се с горещия сироп и се разбъркава с лъжица. След като шоколадът се стопи се налива кондензираното мляко (млякото трябва да е гъсто, като разклатите кутията да не се чува и усеща плискане на течност), и се сипва набъбналия желатин. С пасатор на високи обороти се разбива всичко до хомогенност.
Няколко важни неща за които обръща внимание Иоланда Делибозова
"За да не се образуват много мехурчета въздух в нея, разбивайте с пасатора без ножа да се показва на повърхността. След това задължително я прецедете през фина цедка, за да стане максимално гладка. Сипете я в купичка и покрийте самата глазура с парче найлоново фолио. " След полагане на глазурата тортата се оставя да стегне. Под глазурата тортата може да се измаже с разбита сметана.


ДОБЪР АПЕТИТ!









Коментари

Популярни публикации