САЛАТА ОЛИВИЕ В КУПИЧКИ ОТ БУТЕР ТЕСТО







Салата Оливие е руската салата, която познаваме.
Малко са празничните трапези в България, на които да липсва руската салата – тя със сигурност е в топ 5 на най-популярните салати у нас. Ако решите обаче да си я поръчате в Русия, бъдете готови за повдигнати от учудване вежди – въпреки че ние сме я кръстили на тази държава, там я наричат по съвсем друг начин: или френска, или „Оливие“.



Разбира се, има много основателна причина у нас да е известна като „руска“, защото първоначалният й вариант е измислен именно в Русия. Точно толкова основателна е и причината руснаците пък да са я кръстили „френска“ – защото човекът, който я е създал, е французин и се казва Люсиен Оливие.


/Така е изглеждала оригиналната салата Оливие/


Салатата се ражда през 1860 година, когато Оливие работи като главен готвач в един от най-реномираните ресторанти в Москва – „Ермитраж“. Неговото творение бързо станало много популярно, но всъщност като продукти било доста далеч от съвременния си вариант: приготвяло се от месо от фазан, телешки език, хайвер, зелена салата, раци, кисели краставици, варени яйца. Липсвала основната съставка на салатата, каквато я познаваме днес – картофите, а какъв точно е бил дресингът и досега не се знае, тъй като Оливие пазел рецептата за него в дълбока тайна.
Най-близо до разкриването й бил един от помощник-готвачите му – Иван Иванов, който се опитал да открадне рецептата и благодарение на нея да започне собствена кариера като главен готвач в конкурентен ресторант. Веднъж, докато приготвял дресинга сам, както правел винаги, Оливие внезапно бил повикан по работа, а Иванов се промъкнал в стаята му, за да види съставките. След това изпълнил плана си и започнал работа в ресторант „Москва“, където сервирал почти същата салата, само че под името „Столична“.


Това е историята на познатата у нас руска салата или салата Оливие.  
Целта на това представяне е не само да се покаже направата на деликатеса,но и да се предложи интересна идея за поднасяне в купичка направена от бутер тесто. 
Самата салата е доста популярна и затова много кратко ще бъде показана направата и. Повече внимание ще отделя на направата на купичката от бутер тесто.

ПРОДУКТИ 

За салатата

300 гр.картофи
100 гр кисели моркови
100 гр.кисели краставички
100гр.колбас
150 гр.грах
1 сварено яйце
250 гр. майонеза 
2с.л.кисело мляко
1 ч.л.горчица

За  6 бутер купички

1 пакет охладено бутер тесто

Допълнителни продукти

4 кръгчета шунка 
100 гр. маслини
4-5 люти чушки
нигела  за поръсване

ПРИГОТВЯНЕ


Зеленчуците за салата Оливие  се сваряват и нарязват.Прибавят се граха и колбаса. Майонезата, горчицата и киселото мляко се смесват и разбъркват с останалите продукти. 



Корите се разстилат и оразмеряват.



Разделят се на квадрати със страни 
12 см.


С нож за пица се изрязва вътрешен квадрат като две по две срещуположните страни се оформят по следния начин. Две от тях се разрязват до край  при ъглите ,а другите две срещуположни страни не се разрязват до край при ъглите. 
Получават се по 2 свободно стоящи триъгълници. Този от ляво се прехвърля на дясно,както е показано на изображението.


Този от дясно се прехвърля на ляво. Получава се тази фигура.  Или се получава  едно квадратно прозорче, което е разположено върху новообразувания квадрат. Четирите страни се залепват с белтък.


Така се изрязват и останалите квадрати.


Краищата на квадрата или образувания бордюр се мажат с жълтък и се поръсват с нигела.


Готовите тестени квадрати се надупчват с вилица в средата се пекат  в загрята фурна на 200 °С  около 20 минути.


Получават се бутер купички.


Четири от купичките се използват за оформяне на салата Оливие. На дъното се поставя кръгче шунка и с лъжица за сладолед се поставя от салатата. Отгоре се украсява с маслинка.


В петата купичка поставих туршия от люти пиперки.


В шестата разположих маслинки,овкусени със зехтин.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации