МИНИ ПАРФЕТА





 Парфето като сладкиш се появи през 70 години на миналия век.Името на парфето се превежда от френски като "красиво" и отразява същността, защото ястието е наистина невероятно. Това е студен десерт, напомнящ сладолед. Приготвя се от сметана, която се разбива със захарта (понякога се добавя ванилия) и се охлажда или замразява добре. Също така списъкът на съставките може да включва яйчен белтък, често се използват различни пълнители или аромати: шоколад, плодове, сокове, какао или кафе.

Първоначално десертът е бил френски и е познат от края на 19 век (първото споменаване за него е от 1894 г.). Сладкарите обаче приготвят и американската версия, която включва добавяне на сладолед и други съставки. Parfait често се сервира в стъклен или друг порционен съд, подреждайки различни съставки на слоеве.

Може да се оформи и като торта или малки пастички наречени мини парфета.

Парфето много прилича на чийзкейка,но разликата е , че основата е различна. Тази на чийзкейка е маслена, докато парфето се прави върху пандишпанова основа.

Аз реших да направя мини парфета асорти за разнообразие. Използвах случая за едно гостуване и приготвих няколко таблички с мини парфета с различни вкусове. Показах ги и в кулинарната  ми група Философия на моята кухня и парфенцата там много се харесаха.

ПРОДУКТИ

За блата:

5 яйца

5с.л.захар 

5 с .л брашно 

ванилия

За парфето:

250 крема сирене 

200мл.  течна сметана

200гр заквасена сметана

100 гр. бял шоколад

15 гр. желатин

За глазурата 

100гр.шоколад 50мл.течна сметана, 50 гр. Бял шоколад, 2-3 с.л.прясно мляко ,червена и оранжева боя.

За поръсване: захарни фигурки

ПРИГОТВЯНЕ

Приготвя се тесто за пандишпан. Яйцата се разбиват със захарта и се добавя брашното смесено с ванилията.Пече се в  зарята на 170°С фурна около 15м. Използва се правоъгълната тава от фурната и сместта се излива върху хартия за печене.

За парфето се разбива сметаната до твърдо състояние. Постепенно се прибавя заквасената сметана с разтопения шоколад. Прибавя се и разбитото крем сирене с 1/2ч.ч пудра захар ако течната сметана не е сладка. Ако е сладка не се добавя захар. Желатинът се разтопява с 5с.л.вода на водна баня и се добавя към сместа. Съдържанието се поставя върху охладения блат и се заглажда. Отгоре се слагат глазури от шоколадов ганаш и бял шоколад,който се оцветява в розово и оранжево.Може глазурата да е само от тъмен  шоколад. Изрязва се с формички отделни парфета. Сладкишът може да се разреже на 


пастички.




ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации