СОЧЕН БРАУНИ КЕКС



Има много митове за създаването на браунито. Според едни готвач по случайност добавил разтопен шоколад към сместа за бисквитки, други твърдят, че домакиня забравила да добави набухвател към сместа си за торта. 
Истории много, но исторически подкрепена е само една версия . 
Първата рецепта за брауни се появява през 1896 в кулинарната книга на Фани Фармър. Фани просто адаптирала своята рецепта за бисквити и изпекла сместа като цял блат в правоъгълна форма. Тази първа рецепта за брауни обаче нямала шоколад. 
Първата рецепта за брауни с шоколад се появява през 1898 г. в „Градския журнал на Канзас“. Днес брауни е известен по цял свят като един от любимите американски десерти на всеки.
Аз не бях правила брауни сладкиши, въпреки че съм приготвяла шоколадови блатове за торта.
Когато разгледах няколко клипчета на извесния турски сладкиш "Мокър кекс", бях впечатлена от лекотата ,с която се приготвя сладкиша,но с превода трудно щях да се справя,докато не видях клипчето на Canan Ozalp, която всички наричат  Джаки. Има много варианти на този сладкиш и в български клипчета,но аз се доверих на този на Джаки.
Когато го направих ,пропуснах да снимам готовият сладкиш в цялост,но затова пък имам фотографиите на отделни и нестандартните парчета от кекса. Като вкус сладкишът е великолепен. Не бива да се изпуска неговата направа. Много прилича на известното в нашата кухня "Негърче",но все пак е различен. Моят сладкиш е адаптиран от този на Саnan Ozalp, но съм намалила захарта,бакпулвера и съм увеличила малко брашното. Направила съм и шоколадова глазура,отделно от заливката.

ПРОДУКТИ

За основното тесто

4 яйца
3/4 ч.ч.захар*
1 ч.ч.олио
1 ч.ч прясно мляко
1 и 1/4 ч.ч. брашно
8 гр. бакпулвер
3 с.л./с връх/ какао
ванилиева захар; ромова есенция

За заливката
200 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло
3 с.л.какао
120 гр. захар
50 гр.шоколад

За глазурата

 100 мл.прясно мляко
150 гр.  черен шоколад

* 1 ч.ч. е с вместимост 200 мл.

ПРИГОТВЯНЕ




Яйцата се разбиват със захарта и ванилиевата захар.


Разбиването продължава докато се разтопят кристалчетата захар и сместа стане кремообразна.


Постепено се прибавя олиото като се разбива непрекъснато с миксера на ниска скорост.


Добавя се и млякото постепенно.


Слага се какаото и се разбърква.


Постепенно се добавя брашното с бакпулвера. Прибавя се и есенцията.


Сместа/рядка е,но това не бива да ви притеснява,кексът ще бъде пухкав/ се излива във форма, покрита на дъното с хартия за печене. Стените на формата се мажат с олио.
Пече се в загрята на 170°С фурна около 30 минути. Охлажда се.


За заливката млякото се слага да заври.


Веднага се добавят маслото и захарта

 
и какаото. 


След кипване се добавя и шоколада. Охлажда се.


Сладкишът се надупчва с дървено шишче и се залива с шоколадовата заливка.


Приготвя се глазурата и се залива кекса.


Нарязва се на парчета и се гарнира по желание.








 ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации