КЮФТЕТА ПИСЮР



Писюр кюфтетата са традиционно българско ястие, което се е приготвяло много в близкото минало. Характерното за ястието е,че се избягва пърженето.  Зеленчуците се задушават,а брашното за соса се препича. Аз лично предпочитам задушаване на лука за соса и прибавяне на сурови моркови. 
Кюфтетата писюр се приготвят в различни варианти:кюфтета с бял сос, с картофи, с лучен сос.
Аз предпочитам кюфтета с лучен сос и затова когато получих рецептата от Феня Георгиева, която я представи в кулинарната група "Философията на моята кухня"  не се поколебах да я направя. Прибавих само настъргани моркови,защото имам навика във всички или почти всички ястия да слагам и моркови. 
Получи се невероятно вкусно ястие. Новото,което приложих е ориз в кюфтетата,което е типично за ястието. До сега съм правила кюфтета без ориз,но сега исках да спазя основното в рецептата.

ПРОДУКТИ

За кюфтетата

500гр. телешка кайма,а може и в смес със свинско месо.
100гр. ориз
1 глава смлян лук
сухи подправки:сминдух,чубрица,черен пипер,бахар по 1 ч. л.

За соса

4 глави  кромид лук
1 морков
2 с.л. /с връх/бяло брашно
3 с.л.олио
1 с.л. червен пипер
100 мл. доматено пюре
1 и 1/2 л. вода
1 телешки бульон
сухи подправки по 1ч.л.
сминдух,черен пипер,бахар,чубрица


ПРИГОТВЯНЕ





Каймата се овкусява с подправките и лука и се омесва. Добавя се ориза и пак се омесва. Оформят се кюфтета. Аз оформих по-големи,но обикновено се правят по-малки кюфтета.


Лукът се обелва, нарязва и задушава в олиото и малко вода./около 50мл./


Когато лукът омекне се отстранява.


Брашното се слага в тигана, за да се препече и се слага червеният пипер. Добавя се доматеното пюре.


Лукът и брашното с червеният пипер и доматеното пюре се слагат в съда за готвене.


Добавя се настърганият морков.


Слага се телешкият бульон и сухите подправки.


Добавя се кипналата вода и се разбърква.


Когато сосът заври се прибавят кюфтетата. Ястието ври около 30 минути.
Поднася се с пресен магданоз.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации