МАРИНОВАНИ ЧОРБАДЖИЙСКИ ЧУШКИ




Мариновани чушки,сладки и люти съм правила доста често. Напоследък използвам технология,която сподели моя позната. Туршията става хубава,но все пак оцета е доста. Половината от буркана се налива с оцет. Царската туршия правя само с 8 лъжици оцет и става много хубава,но там има и аспирин. Исках да намеря такава рецепта,която съдържа по-малко оцет и на която не се слага аспирин.
Наскоро гледах едно от клипчетата на Валентина Гаспариан- Донева,която предлагаше мариновани чушки с оцет без аспирин. Направи ми впечатление,че в нея оцета е по-малко и нямаше аспирин.
Реших да направя тази туршия. Оцетът там беше от 5 градуса ,а количеството 125 мл. оцет и две щипки лимонена киселина.
Получи се невероятна туршия,която споделям с удоволствие.

ПРОДУКТИ

Количеството продукти се измерва на буркан от 800 мл.

Чорбаджийски чушки 
125 оцет от 5° или 100 мл оцет от 6 °.
1с.л.сол
1 с.л. захар
по 3 скилидки чесън на буркан
2 щ.лимонена киселина
топла вода

ПРИГОТВЯНЕ



Чушките се измиват,почистват от дръжките и нарязват на 2-3 парчета.


Всеки буркан се пълни плътно с чушките. Поставя се чесън /2-3скилидки/


Поставя се оцета.

 
Слагат се последователно солта

 
захарта


и лимонената киселина.


Бурканът се долива с топла вода до горе. 


Затваря се с капачката. Разклаща се и се обръща.
Разклащането може да продължи няколко пъти докато се разтворят сухите съставки. Така се процедира и с останалите буркани. Туршията се прибира на хладно. 



Коментари

Популярни публикации