ОВЕСЕНИ БАРЧЕТА СЪС СУШЕНИ ПЛОДОВЕ И ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА


 Обикновено свързваме овесените ядки с мюсли закуската.

Мюслито е една от най-предпочитаните и познати закуски, но знаем ли каква е историята му?

 Името мюсли произлиза от немската дума „mus“, което означава каша, пюре.



В началото на миналия век, в далечната 1900 г, швейцарският лекар Бирхер – Бенер, изследвайки процеса на възстановяване на своите пациенти, установил ползата от пълноценното хранене с овесени ядки, семена и плодове.

Веднъж, разхождайки се из Алпите, лекарят срещнал пастир, който го почерпил вкусна млечно-зърнена каша с овесени ядки и горски плодове по рецепта на своя дядо.

Закуската  толкова се харесала на д-р Бирхер, че той решил да я приложи в своята лекарска практика и започнал да я предлага на пациентите си.

Така мюслито добило популярност като вкусна и здравословна храна.

Освен като вкусна закуска комбинирана с мляко, овесените ядки,семена и сушени плодове могат да се приготвят като вкусни барчета.

Част от тези барчета могат да се приготвят без печене като ядките и семена се смесват с мед или да се изпекат като се комбинират с едно или две яйца или само с мед или агаве,като просто се изсушават.

Когато Пепи Йоргова публикува в няколко групи интересна рецепта за приготвянето на здравословни барчета със сушени сини сливи,овесени ядки и шоколад реших да опитам.

Само че,моят съпруг не бива да консумира сини сливи и затова ги замених с фурми. Добавих и малко ядки-бадеми и лешници. И разбира се не можах да се лиша от приятния аромат на кокосовото масло. За добър завършек на барчетата направих шоколадов ганаш с черен шоколад. Поръсих с малко годжи бери.

И така моите овесени барчета станаха много вкусни.

Като благодаря на Пепи за чудесната рецепта я споделям с моите добавки.


ПРОДУКТИ

2 яйца

120 гр. микс от сушени фурми и други плодове и ядки от бадеми и лешници

100 гр.овесени ядки,които са примесени със слънчогледови семки

50 гр.черен шоколад 78% какао

1/2 к.ч. кокосово масло

150 гр. черен шоколад

100 мл.прясно мляко

За поръска

2 с.л. годжи бери


ПРИГОТВЯНЕ


Сушените плодове ядките и шоколадът се нарязват на дребно.



Яйцата се разбиват до кремообразно състояние. 


Сушените плодове, ядките и шоколадът се смесват.


Прибавят се овесените ядки със слънчогледа.

 
Слага се и разтопеното кокосово масло.


Всичко се смесва с разбитите яйца.


Получената смес се разпределя в тавичка,покрита с хартия за печене.
Притиска се с навлажнена с вода длан, за да се съедият по-добре компонентите.
Пече се във фурна загрята на 170°С  до зачервяване на повърхността.


Шоколадовият ганаш се приготвя като към загрятото до кипване мляко се слага начупеният шоколад.
Разбърква се и се залива повърхността на печивото. Поръсва се с годжи бери.


Когато шоколадът стегне, сладкишът  се нарязва на отделни барчета. Прибира се в кутия с капак.


ДОБЪР АПЕТИТ!




 


 







Коментари

Популярни публикации