СЛАДКИШ ПРОЛЕТНО СИЯНИЕ В КОМПАНИЯТА НА ФРЕНСКИ МАКАРОНИ


Дълго време се колебаех дали да публикувам този толкова впечатляващ сладкиш. Той беше направен в месеца на пролетта и наименованието му е напълно съответващо. 

Но много пъти публикувах сладкиши в тази форма и ми се струваше вече твърде тривиално. Но сладкишът стана толкова красив и вкусен,че си заслужаваше да се появи в моето кулинарно пространство.

Рецептата за сладкиша е тази за кекс морски вълни с малки изменения. Само че формата, в която съм го приготвяла е различна от тази. А френските макарони са били вече съжители на подобни сладкиши.

Най-важното е,че сладкишът беше приготвен, за да зарадвам дъщеря ми и внучката.  

И така се получи, което много ме удовлетвори.

С удоволствие споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

За сместа с жълтъци


5 жълтъци
75 гр.захар
50мл. олио
100 мл.газирана вода
75 гр.брашно
5гр.бакпулвер
1/2 ампула есенция ванилия

За сместта с белтъци

5 белтъка
75 гр.захар
75г. брашно
5гр. бакпулвер
1/2 ампула есенция ванилия

Какао за поръсване между пластовете-
3 с.л.

За заливката

100 гр.черен шоколад и 200 мл.течна сметана

За поръска

микс цветни фигурки

Френски макарони

Рецептата за приготвянето им е тук

ПРИГОТВЯНЕ

Най-напред се приготвят макароните .

Най-добре е това да стане един ден предварително.

За сладкиша яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.


Жълтъците се разбиват със захарта. Прибавя се аромата. Следва мазнината, която се влага постепенно.  Прибавя се и брашното смесено с бакпулвера като се редува с газирата вода.



Белтъците се разбиват на сняг, като в края на разбиването се добавят 2 ч.л. лимонов сок за тяхното стабилизиране. Постепенно на части се прибавя и захарта, която започва да се слага като побелеят белтъците. Брашното смесено с бакпулвера се слага постепенно и бавно се разбърква.

Започва подреждането на смесите.

Формата е намазана с масло. Най -напред се слага половината от жълтъчната смес.

Поръсва се със сухо какао с помощта на цедка.

Слага се белтъчната смес.

Заравнява се. И отново се поръсва с какао.

Най-отгоре лъжица по лъжица се поставя останалата жълтъчна смес.

Пече се в фурна загрята на 170 °С около 30 минути.



Когато сладкишът се охлади се изважда от формата и се залива с шоколадовия ганаш. Той се приготвя като се загрява сметаната до кипване. Шоколадът се начупва на парчета. Две трети от него се слагат в топлата сметана. След  минута се слага и останалия шоколад, за да се извърши темпериране т.е. закаляване на шоколада. Така той става по-лъскав и не побелява.
Накрая се придава пролетно "настроение"на сладкиша като се поръсва със захарни фигурки. 


Накрая сладкишът в средата се пълни с френските макарони.



И вече може да се опитат, както сладкишът,


 така и френските макарони.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации