ПИЛЕШКА КАВЪРМА В ОМЛЕТ


Омлетът като аламинут е любимо ястие на много народи по света, но за негова родина се смята Франция.
Много векове в Европа омлетът е традиционно великденско ядене за всички слоеве от населението: готвят го и в семействата на бедните, и в дворците на аристократите. 



Френският крал Луи XV е известен не само като държавник, но и като създател на омлета с канела и ябълки. 




Голям ценител на този аламинут бил и Наполеон. 



За него разказват, че веднъж в южния френски град Безие местните първенци го нагостяват с омлет, който предизвиква истински възторг у пълководеца и той заповядва да изпържат такъв и за неговата гвардия. Гражданите събират всички яйца, които успяват да намерят в Безие и околностите му, и приготвят огромен омлет за войниците на Великата армия.
Оттогава в този южен град съществува Световно братство на гигантския омлет и по традиция всяка година се организира празник с главно блюдо – гигантски омлет.

Омлетът е често приготвяно ястие и в съвременната българска кухня. Той се приготвя и пълни с различни продукти, сирена, кашкавал, лук. 
Известно българско ястие е и кавърмата в омлет.
Преди доста години и аз понякога правех това ястие като месото, което използвах беше свинско или пилешко. 

Показаното изображение е от Интернет пространството


Обикновено го приготвях като плънка на традиционния омлет, който се сгъва с прихлупване на кръглия омлет на две, а вътре оставаше плънката. 
Спомням си, че после готовият омлет се поръсваше с кашкавал и се запичаше на фурна.
Скоро разглеждах в интернет пространството кавърми, които бяха разположени в омлет. В повечето случаи омлетът закриваше съдържанието на кавърмата и в редки случай, тя надничаше сякаш в долната му страна.
Реших да направя и аз кавърма в омлет за разнообразие на вариантите, които бях приготвяла и се замислих дали не мога да внеса нещо ново в оформянето на това толкова вкусно ястие.
И разбира се измислих. Вече имам една технология за оформяне на палачинка като купичка и реших да експериментирам и с омлета.



Направих омлет и го разположих в купичка. Той се  накъдри интересно и поставих в купичката чаша.
Запекох за 10 минути в силна фурна -170°С и моя омлет буше готов за слагане на кавърмата, след което приготвих и нея като избрах пилешко месо. Получи се много вкусно и красиво за поднасяне ястие, което споделям с удоволствие.

ПРОДУКТИ
За 2  омлета 

4 яйца
1-2 щипки сол и сминдух
олио за намазване на тигана.

За кавърмата

300 гр. пилешко месо 
3 с.л.зехтин
1 г. кромид
1 морков сварен и нарязан на кръгчета
1/2 малко бурканче стерилизирани печурки
2 печени чушки
2 с.л.доматено пюре
1/2 пилешки бульон
100 мл.от бульона в,който е вряло пилето
50 мл.вино
Сухи подправки
черен пипер, майорана, риган
магданоз за гарниране

ПРИГОТВЯНЕ

Месото е сварено заедно с кубчето бульон.
Омлетът също е готов. А кавърмата се приготвя по следния начин.



Най напред се запържват печурките в зехтина.


Прибавя се нарязаният на колелца лук.


След кратко запържване се поставя пюрето.


Следват сварените моркови.


Слагат се и нарязаните печени чушки.


Добавя се месото и бульонът.
Ястието се оставя да заври около 10 минути. Добавя се и виното и ястието ври още 5 минути.


Накрая се добавят подправките и се разбърква.



Ястието е готово да се разположи в омлета.


ДОБЪР АПЕТИТ!


 

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации