ПЛОДОВ СЛАДКИШ В ДВА ВАРИАНТА



От известно време следя публикациите на Jelajelena Petrovic   в нейната Bakina kuhinja. Все се каних да направя нещо от нейните вкусотии, но какво по -напред. В сезона на черешите и вишните между усърдието да направя сладка и конфитюри, забелязах нещо интересно в Bakina kuhinja, наречено Сладкиш с вишни и череши.Направи ми впечатление,че множеството подобни сладкиши са или само с вишни или череши. И не само това . Основата на тестото е обикновено брашно , но тук се предлагаше в комбинация с грис. От доста години в кухнята на сестра ми Нинка,която е сръбска снаха, присъства грис като съставка на сладкиши. Опитвала съм много вкусни сладкиши с грис, приготвени от нея.  Идеята за грис в десерта ме привлече и реших да опитам. Получи се изключително вкусен и приятен на външен вид сладкиш.
Моята идея , вдъхновена от произведението на Jelajelena , се насочи към направа на един сладкиш в два варианта.
Единият вариант на сладкиша нарекох Плодова пита /все пак преминава през моята кухня/ и реших,че ще подхожда  на чаша кафе,


поднесено с финес, напълно съответстващ на този нежен сладкиш.



И разбира се ако отидем на излет сред природата,


или просто си похапваме в домашния външен кът - под навеса,


или както в детствоето , до любими дворни обитатели , ще се почувстваме в блаженство, отхапвайки късче 
ароматна плодова пита.


Когато обаче се нуждаем от десерт,  допълващ обедното меню, можем да  се насочим към сочна плодова торта с крем.
А това вече си е втори вариант на сладкиша.  
В допълнение ще кажа, че сляпото придържане към рецептите не е нужно, ако домакинята има опит. Прецених, че брашното и гриса ще ми бъдат доста като грамаж, затова ги намалих с 50 грама всяко. Останалото запазих като пропорции.
И така какви са необходимите 

ПРОДУКТИ




250гр. вишни и череши
5 големи или 6 малки яйца
150 гр.захар
100мл. олио/50 мл.  от гроздови семки,но може само слънчогледово/
150 гр. брашно
150 гр. грис
200мл. кисело мляко с щипка сода бикарбонат
2/3 пакетче бакпулвер
ванилиева захар
 За поръсване пудра захар

За втори вариант на сладкиша

250 мл. прясно мляко за поливане на сладкиша

За крема

250 мл.прясно мляко
30гр. грис
4с.л. захар 
краве масло За аромат+ванилия
1 яйце


ПРИГОТВЯНЕ


Плодовете се изцеждат. Образувалият се сок може да се подправи със захар и да се получи сироп за прясна консумация.


 Жълтъците  се отделят от белтъците.


Белтъците се разбиват с миксер 2 минути , след  което се прибавя захарта постепенно, като продължаваме с разбиването.


Прибавят се и жълтъците.  Леко се разбърква на ръка.  Следва брашното и гриса, които се редуват с киселото мляко. Накрая се прибавят  ароматите и олиото.


 Сместта внимателно се изсипва в правоъгълна тава, покрита с пекарска хартия.


Отгоре се подреждат разбърканите , с 1с.л. брашно, плодове.


Сладкишът се пече 15 мин. на температура 200°C
и 25 минути на 170°C.





Поръсва се с пудра захар , след охлаждане.












И е готово за похапване.


Половината от сладкиша се подготвя за плодова торта. Отрязъкът се поставя в подходящ съд и се залива с 250мл. горещо и подсладено мляко. С останалите 250 мл. мляко се приготвя крема. Той се нарича гръцки крем с грис и се приготвя 1/4доза.Рецептата за крема/цялата доза/ е описана  Тук.
Кремът се слага върху сиропирания сладкиш и се поръсва с накълцани орехи.


Тортичката е готова, но е желателно да престои в хладилник поне 60 минути.


Приятна е консумацията с плодов чай


Или със сироп от рози или този от череши и вишни, който приготвихме в началото.


Моите консуматори поискаха и сладко от рози върху парче торта. Но то е необходимо да се дозира внимателно, защото е с разхлабващо действие.



Може да се приготвят два сладкиша за всеки вариант. А може  да се приготви един по избор , ако се прецени, че е нужно.
Каквото и да решите да направите, ще се насладите на един обикновен, но толкова приятен и вкусен десерт.
                                                  
            ДОБЪР АПЕТИТ!

Източникhttp://kodbakeugostima.blogspot.bg/2017/06/bakina-kuhinja-kolac-sa-visnjama.html?m=1

Коментари

Популярни публикации