МУСАКА В ТИКВИЧКА И ПАТЛАДЖАН





Любимо ястие в нашето семейство е мусака в различни варианти. 
Понякога  ни се иска да променим статуса на поднасянето на едно ястие и тогава се появява нов вариант. В летния сезон когато зеленчуците са в изобилие е удобно да се внесе нещо ново. Съчетаването на зеленчуци с основно ястие , като зеленчуците служат като постамент , е и здравословно , защото се приемат и повече полезни вещества. Когато имаме повече време може да  сторим и нещо различно .
Моята идея за такива моменти е : Мусака в патладжан и тиквичка.
Вярно е, че това не е иновация, но просто се сетих за такъв вариант
Необходими са следните 

Продукти
2 патладжана
2 тиквички
500гр.  картофи
250 гр. кайма
1 глава лук
2 моркова 
1 голям домат
1 люта пиперка
коренче пъщърнак
Магданоз и копър
1 ч.л.лъжичка черен пипер
кубче зеленчуков бульон, олио за пържене и топла вода 

За заливката

2 яйца , 1/2кофичка кисело мляко+щипка сода бикарбонат ,сол на вкус

Приготвяне

Патладжаните и тиквичките се разполовяват по дължина.
                      



 Издълбават се и съдържанието се нарязва на дребно.
Патладжаните леко се бланшират. Останалите зеленчуци също  се нарязват на дребно и се задушават за 10 минути. Прибавя се каймата и накрая доматите. В тази смес се слагат нарязаните на дребно картофи и подправките.
Патладжаните и тиквичките се пълнят с приготвената плънка и се добавя топлата вода, част от която се слага и в тавичката, в която ще се пече. Ястието се поставя в загрята на 200°C  фурна и се пече до омекване на картофите.


Заливката се приготвя като яйцата се разбиват  и се прибавя киселото мляко със содата. 
Заливката се разпределя в патладжани те и тиквичките и отново се пече още 15 минути. 


Ястието може до се поднесе с прясна солата.


или с туршия.
 / в нашето семейство киселите краставички се консумират целогодишно./


Накрая: ДОБЪР АПЕТИТ! 



Коментари

Популярни публикации