ШОКОЛАДОВАТА ЛАВА НА РУЖКА
Преди доста години в Дупница имаше една невероятна жена, която смайваше със своите кулинарни творения. Много дами посещаваха нейни курсове по сладкарството или си записваха старателно нейни рецепти.
Тя е РУЖКА ШУМАНОВА, която всички познаваха като добра кулинарка.
Години не бях я виждала и не знаех нищо за нея, докато моята приятелка Веска не ми я представи .
Годините бяха променили предишната и визия, но видимо си беше останала хубава жена със загадъчна усмивка и приятен мелодичен глас. Въпреки че скромно отбеляза ,че кулинарните и умения са останали в миналото, все пак ,както научих, подържа форма с някои от любимите си вкусотии.
Когато разбра,че проявявам интерес към кулинарно то изкуство, РУЖКА ме покани в дома си и там имах възможността да присъствам на приготвянето и презентацията на един сладкиш, който беше научила в младостта си в Скопие.
Шоколадовата лава , която беше грабнала вниманието и някога , сега отново е на почит в кухнята на РУЖКА.
Удобството се състоеше в това, че този сладкиш може да се замразява и съхранява във фризер до седмица след приготвянето му.
Останах очарована, въпреки че бях слушала и чела много за шоколадова лава.
Благодаря на РУЖКА ,че ме направи съпричастна с една толкова мила кулинарна демонстрация.
Благодаря и ,че успях до се докосна до нейното изкуство , което помнят много от любителите на нейната кулинария.
Споделям рецептата и изображения от демонстрацията на сладкиша.
Необходими са следните
ПРОДУКТИ
200гр. кувертюр или черен шоколад
140 гр.захар
200 гр. краве масло
40 гр. брашно
4 яйца
ПРИГОТВЯНЕ
Шоколадът,захарта и маслото се стопяват на ниска температура .След охлаждане към сместта се добавят разбитите яйца и брашното.Разбръка се добре и с лъжица за сладолед сместта се разпределя във формички от алуминиево фолио. Последните трябва да са подмазани и поръсени с брашно. Разпределеният във формички сладкиш се поставя в поднос и се слага в хладилник за 1 час. Част от сместта може да се замрази до една седмица.
Охладените сладкишчета,които ще се приготвят се поставят в загрята фурна на максимална степен. Печенето продължава 12 минути. Белег за готовност е образувалата се мокра сърцевина с големина на 5 стотинки.
Част от сместта може да се замрази до една седмица.
Охладените сладкиши ,които ще се приготвят веднага се поставят в
загрята на максимална скорост фурна. Печенето продължава 12 минути.
Сладкишът се консумира леко топъл. Иначе ако се забавим лавата изчезва.
Обръща в чиния.
Срязва се с нож отгоре до долу.
Шоколадът започва да тече.
Тогава грабваме лъжичките и консумираме шоколадовата лава,
скрита под тънка и нежна коричка.
ДОБЪР АПЕТИТ
За колко формички е дозата
ОтговорИзтриванеДозата е за 4 формички,по пълни със смес.
Изтриване