МИЛИНКИТЕ НА НИНКА




Милинките , тази съблазнителна тестена закуска, която с блаженство гледахме на витрината  на близката баничарница преди да се сдобием с нея.  
Майка ни правеше други тестени вкусотии и ние с сестра ми се задоволяваме с нейните предложения.Мислехме си , че милинките се правят само в баничарница. Години по-късно разбрах, че това тестено изделие не е просто обикновено лакомство , а  специалитет , който се свързва с обичайни рецепти на пекари в различни градове. Така са се появили сливенски , странджански, казанлъшки , шуменски и т.н. милинки.
Понятието  милинка се дефинира като тестена закуска, разделена на късчета. 
Среща се разделение на милинките , на такива от източна и такива от западна България. Първите се определят като сладка тестена закуска , а вторите като солена закуска.
Ние винаги сме харесвали солени милинки. 
Не бях правила точно милинки и не проявявах голям интерес.
Но се случи така,че в старите кулитарни книжки на майка ми , прочетох "Милинки от Нинка " Направих само за опит. Станаха много вкусни и приятни външно.
Споделям рецептата , защото милинките ми станаха точно като тези в детството ми. А съм чела коментари 
 , че миленките не са нищо друго освен късчета  хляб.  Може да има и такива.На мен тези милинки ми харесаха.Рецептата е от сръбската кухня на сестра ми, а тази кухня заслужава внимание , не само поради точните пропорции на продуктите,но
 и заради крайния "вкусен"резултат.

ПРОДУКТИ

500гр.брашно
1ч.л. сол
1ч.л. захар
1ч.л.бакпулвер
7 гр. суха мая /20гр. прясна/
2 яйца
200гр сирене
200мл. газирана вода
1с.л. зехтин

 ЗАЛИВКА - I вариант

3 яйца
200мл. газирана вода
100гр. краве масло
4 с.л. брашно 

Залвика II вариант

200гр. майонеза
150 гр.  Настърган кашкавал
60гр. масло






ПРИГОТВЯНЕ



Смесват се сухите съставки/ без захарта/.
Яйцата се разбиват с лъжицата захар. Прибавят се газираната вода и зехтина. 
Към сместта се прибавят постепенно сухите съставки. 
Ако се ползва прясна мая, първо се активира като се смесва със захарта малко хладка вода и 2 с.л. брашно. Към шупналата мая се прибавят разбитите яйца и газиратата вода.Постепенно се прибавят сухите съставки и накрая се слага и зехтина.
Меси се като тестото не бива да е твърдо. Прилага се техниката разтягане и сгъване на тестото.







Втасалото тесто,поставено преди това в найлонов плик,се разделя на късчета.



Разтоянието между тях в подмазаната тава е по -голямо  първоначално. Когато малко втасат, разстоянието е вече както на изображението. До настъпването на този момент брашното и маслото +щипка сол се правят на трохи и се постав ят отгоре върху късчета та, така ,че част от сместта да пропадне между тях. 


След повторно втасване се поставя и наситненото сирене.
Отгоре милинките се зали ват с газираната вода и разбитите яйца.



Тавичката се слага  в загрята фурна на 200°C за 15 минути , след което се намалява на 150°C и се пече до готовност.






Ако се избере втори вариант на заливка,се приготвя то пинг, както се вижда на изображението долу.


Тук има две възможности. Всяка милинка да се постави в отделение за мъфини или обща тава. 
При първата възможност във всяка милинка  преди оформяне  се слага малко от сиренето,загъва се и се потопява последователно в разтопеното масло , майонезата и настъргания на ренде кашкавал и се слага в отделението,за да втасва.
При втората възможност се поставя в подмазаната тава и след повторно втасване се залива с  посоченото количество газирана вода и яйца. Сместта се слага с лъжица, 


Както и да се оформят милинките, са вкусни и съблазнителни и за най- заклетите диетици.  

ДОБЪР АПЕТИТ!











Коментари

Популярни публикации