МИЛИНКИТЕ НА НИНКА
Милинките , тази съблазнителна тестена закуска, която с блаженство гледахме на витрината на близката баничарница преди да се сдобием с нея.
Майка ни правеше други тестени вкусотии и ние с сестра ми се задоволяваме с нейните предложения.Мислехме си , че милинките се правят само в баничарница. Години по-късно разбрах, че това тестено изделие не е просто обикновено лакомство , а специалитет , който се свързва с обичайни рецепти на пекари в различни градове. Така са се появили сливенски , странджански, казанлъшки , шуменски и т.н. милинки.
Понятието милинка се дефинира като тестена закуска, разделена на късчета.
Среща се разделение на милинките , на такива от източна и такива от западна България. Първите се определят като сладка тестена закуска , а вторите като солена закуска.
Ние винаги сме харесвали солени милинки.
Не бях правила точно милинки и не проявявах голям интерес.
Но се случи така,че в старите кулитарни книжки на майка ми , прочетох "Милинки от Нинка " Направих само за опит. Станаха много вкусни и приятни външно.
Споделям рецептата , защото милинките ми станаха точно като тези в детството ми. А съм чела коментари
, че миленките не са нищо друго освен късчета хляб. Може да има и такива.На мен тези милинки ми харесаха.Рецептата е от сръбската кухня на сестра ми, а тази кухня заслужава внимание , не само поради точните пропорции на продуктите,но
и заради крайния "вкусен"резултат.
ПРОДУКТИ
500гр.брашно
1ч.л. сол
1ч.л. захар
1ч.л.бакпулвер
7 гр. суха мая /20гр. прясна/
2 яйца
200гр сирене
200мл. газирана вода
1с.л. зехтин
ЗАЛИВКА - I вариант
3 яйца
200мл. газирана вода
100гр. краве масло
4 с.л. брашно
Залвика II вариант
200гр. майонеза
150 гр. Настърган кашкавал
60гр. масло
ПРИГОТВЯНЕ
Смесват се сухите съставки/ без захарта/.
Яйцата се разбиват с лъжицата захар. Прибавят се газираната вода и зехтина.
Към сместта се прибавят постепенно сухите съставки.
Ако се ползва прясна мая, първо се активира като се смесва със захарта малко хладка вода и 2 с.л. брашно. Към шупналата мая се прибавят разбитите яйца и газиратата вода.Постепенно се прибавят сухите съставки и накрая се слага и зехтина.
Меси се като тестото не бива да е твърдо. Прилага се техниката разтягане и сгъване на тестото.
Втасалото тесто,поставено преди това в найлонов плик,се разделя на късчета.
Разтоянието между тях в подмазаната тава е по -голямо първоначално. Когато малко втасат, разстоянието е вече както на изображението. До настъпването на този момент брашното и маслото +щипка сол се правят на трохи и се постав ят отгоре върху късчета та, така ,че част от сместта да пропадне между тях.
След повторно втасване се поставя и наситненото сирене.
Отгоре милинките се зали ват с газираната вода и разбитите яйца.
Тавичката се слага в загрята фурна на 200°C за 15 минути , след което се намалява на 150°C и се пече до готовност.
Ако се избере втори вариант на заливка,се приготвя то пинг, както се вижда на изображението долу.
Тук има две възможности. Всяка милинка да се постави в отделение за мъфини или обща тава.
При първата възможност във всяка милинка преди оформяне се слага малко от сиренето,загъва се и се потопява последователно в разтопеното масло , майонезата и настъргания на ренде кашкавал и се слага в отделението,за да втасва.
При втората възможност се поставя в подмазаната тава и след повторно втасване се залива с посоченото количество газирана вода и яйца. Сместта се слага с лъжица,
Както и да се оформят милинките, са вкусни и съблазнителни и за най- заклетите диетици.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар