МОЯТА ВЕРСИЯ НА ПАЙ БАНОФИ


Пай Банофи е доста популярен десерт. Както показва наименованието му ключовите понятия тук са : банани и тоффи. 
За първи път  е приготвен през 1971 година от Нигел Макензи, собственик на ресторант и главният готвач  Иън Долдинг . По време на пътешествието им  в Европа, сестрата на Иън  им показва как се прави карамелизирано мляко. Опитният образец на пая се оказва много вкусно приключение и остава постоянно в менюто на ресторанта на Нигел Макензи.
Реших да приготвя сладкиша за рождения си ден, защото е летен сезон и десерта ми изглеждаше лек и приятен. Очакванията ми се оправдаха. Най-хубавото е , че може да са избира между различни бисквити за подложка на пая.  Аз избрах с мюсли. Карамелизирано то мляко може да се направи от кутия кондензирано мляко, което се вари заедно с контейнера 4 часа/ мнение на руските кулинари вариращо от 2 1/2 до 4 часа/. Правилата , които трябва да се спазват се свеждат до това, че кутията с мляко  трябва да е покрита с вода до края на варенето и след готовност,  да се отваря когато се охлади. Аз обикновено си купувам готова сгущёнка от  руския магазин" Берёзка."
И така необходими са следните 

ПРОДУКТИ

1 и 1/2 кутии бисквити Мюсли /грамаж на 1 кутия -170 гр. -без значение какви са бисквитите/
60 гр краве масло
1 кутия сгущёнка 375 гр. 
3 банана 
200мл. течна животинска сметана
1 с.л. пудра захар
2 пакетчета шоколадово криспи /не е задължително защото е само за украса/
1 контейнерче  ромова есенция.

ПРИГОТВЯНЕ


Бисквитите се натрошават и разбъркват с разтопеното масло. Разстилат се на дъното на форма с подвижен ринг.





Формата се слага за 1/2 часа в хладилник,за да се стегне сместта.



Прибавя се и карамелизираното  мляко.


Върху него се разпределят нарязаните на кръгчета банани.


Сметаната ,охладена се разбива със захарта


Разпределя се равномерно върху сладкиша.




От страни и отгоре се подреждат шоколадовите криспи.



Сладкишът се украсява по желание.







Вкусът и ароматът на този невероятен сладкиш са поразителни-  в добрия смисъл на думата..

ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации