МОЯТА ВЕРСИЯ НА ПАЙ БАНОФИ
Пай Банофи е доста популярен десерт. Както показва наименованието му ключовите понятия тук са : банани и тоффи.
За първи път е приготвен през 1971 година от Нигел Макензи, собственик на ресторант и главният готвач Иън Долдинг . По време на пътешествието им в Европа, сестрата на Иън им показва как се прави карамелизирано мляко. Опитният образец на пая се оказва много вкусно приключение и остава постоянно в менюто на ресторанта на Нигел Макензи.
Реших да приготвя сладкиша за рождения си ден, защото е летен сезон и десерта ми изглеждаше лек и приятен. Очакванията ми се оправдаха. Най-хубавото е , че може да са избира между различни бисквити за подложка на пая. Аз избрах с мюсли. Карамелизирано то мляко може да се направи от кутия кондензирано мляко, което се вари заедно с контейнера 4 часа/ мнение на руските кулинари вариращо от 2 1/2 до 4 часа/. Правилата , които трябва да се спазват се свеждат до това, че кутията с мляко трябва да е покрита с вода до края на варенето и след готовност, да се отваря когато се охлади. Аз обикновено си купувам готова сгущёнка от руския магазин" Берёзка."
И така необходими са следните
ПРОДУКТИ
1 и 1/2 кутии бисквити Мюсли /грамаж на 1 кутия -170 гр. -без значение какви са бисквитите/
60 гр краве масло
1 кутия сгущёнка 375 гр.
3 банана
200мл. течна животинска сметана
1 с.л. пудра захар
2 пакетчета шоколадово криспи /не е задължително защото е само за украса/
1 контейнерче ромова есенция.
ПРИГОТВЯНЕ
Бисквитите се натрошават и разбъркват с разтопеното масло. Разстилат се на дъното на форма с подвижен ринг.
Формата се слага за 1/2 часа в хладилник,за да се стегне сместта.
Върху него се разпределят нарязаните на кръгчета банани.
Сметаната ,охладена се разбива със захарта
Разпределя се равномерно върху сладкиша.
От страни и отгоре се подреждат шоколадовите криспи.
Сладкишът се украсява по желание.
Вкусът и ароматът на този невероятен сладкиш са поразителни- в добрия смисъл на думата..
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар