"ЗАБРАВЕНИ СЛАДКИ" В ЕУФОРИЯТА НА КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ






В еуфорията около Коледа се вписват и приготвянето на сладкиши и деликатеси.Тези сладки носят презизвикателното име забравени сладки.Първоначално си мислех,че става дума за сладкиши приготвяни в миналото и потънали в забрава.Оказа се,че те се пекат бавно и сякаш се забравят 4 часа във фурната.  Това не е някаква нова технология.Типично е за целувките,които се пекат бавно и на слаба фурна. Тези сладки са на същия принцип,но се различават от целувките по това,че не е задължително белтъците да се разбиват много и съдържат ядки и шоколод.
Аз лично не се затрудних в приготването на сладките и търпеливо изчаках 4 часа.Разбивах белтъците повече време и нарязах орехите и шоколада на по-едри късчета .Слагах сместта в книжни капсули и се получиха по -дребни от тези в рецептата сладкиши.

ПРОДУКТИ

2 белтъка
2ч.л.лимонов сок
150 нарязани на едри късчета орехи или други ядки.
150гр. шоколад
100гр.пудра захар
1ч.л.нишесте
ванилия
дребни книжни капсули

ПРИГОТВЯНЕ



 Фурната се включва на 180°С.
Белтъците се слагат във висок съд за разбиване.Добавя се лимоновият сок. Захарта се смесва с нишестето и се добавя постепенно към белтъците в процеса на разбиването им.


Сместта се разбива до образуване на твърди връхчета.



Ядките се запичат на тиган и се смесват с начупения шоколад.



Към ядките  и шоколада се добавят разбитите белтъци.


Разбърква се до хомогенност.


Сместта се разпределя в книжни капсули, които се подреждат в тава. Слагат се във фурната и последната се изключва.
Фурната не се отваря 4 часа.През това време сладките се сушат. Тавата може да се постави във фурната вечерта и да се извади сутринта.


Готовите сладки се подреждат в поднос или кутия.


Приличат на малки канари.


Могат да се съхраняват дълго време


ДОБЪР АПЕТИТ!

Източник http://pep-4o.blogspot.com/2014/11/blog-post_6.html?m=1


Коментари

Популярни публикации