БАНИЦА АЙДЕМО С ПЕЧЕНИ НА САЧ КОРИ
Тази баница е направена с ръчно точените и изпечени на сач кори наречени айдемо . Когато отворих пакета и видях корите, ми се стори, че те не са с много добро качество. Краищата им бяха удебелени и намачкани. Направих баницата и все ми се струваше,че няма да излезе хубава.
Явно тези опасения се отразиха и на настроениито ми защото в процеса на работа забравих да снимам направената вече баница и крайният резултат. И все пак успях да фотографирам готови късчета от нея. Разминах се с очакванията си,защото баницата се оказа невероятно вкусна.Нямаше разлика между такава направена с домашно точени кори и тази направена с корите Айдемо.
Това означава ,че си струва да се направи отново.
ПРОДУКТИ
1 пакет кори Айдемо
30гр масло
За плънката
3 стръка праз лук
150гр.сирене
За солената кексовата плънка
30 мл олио
60 гр. кисело мляко
1ч.л. сода бикарбонат
2 яйца
200гр.брашно
1/2 ч.л.сол
ПРИГОТВЯНЕ
Най-напред се приготвя кексовата плънка, като яйцата се разбиват със солта. Прибавят се на части олиото,киселото мляко със содата и брашното.
Лукът се нарязва на дребни късчета и се приготвя и сиренето.
Първата кора се разтваря и по целия и диаметър се поръсва сирене и праз лук.
Разпределят се на няколко места по кората късчета масло.
Поръсва се около 5 лъжици от кексовато смес. Кората се навива на руло и се поставя в тава намазана с олио.По същия начин се процедира и с останалите кори. Накрая ако е останала от кексовата смес се излива върху баницата.
Тавата с приготвената баница се поставя във фурна загрята на 170°C и се пече около 20 минути.
Консумира се охладена и поръсена с пудра захар.
Не е странно,че на солена баница се поставя пудра захар.Моята баба , по майчина линия , го правеше редовно.Казваше,че така се срещат сладкото и соленото , за да се помирят.
В философията се казва,че между противоположностите настъпва момент на единство. На това мнение е бил и древногръцкият философ Питагор, който е казвал,че когато противоположностите се примиряват едни с други настъпва хармония.
Това означава,че неслучайно нашите предци са имали подобна логика.
ДОБЪР АПЕТИТ!
А къде продават такива кори?
ОтговорИзтриване