КАНЕЛЕНО-ДЖИНДЖИФИЛОВИ ФИГУРКИ,ГАРНИРАНИ С РОЯЛ АЙСИНГ
Джинджифиловите меденки, любими на милиони деца по света, водят началото си от Англия. Смята се,че джинджифилът е донесен в Великобритания от кръстоносците , а първата рецепта датира от 14 век и по -скоро дава указание за накисване на късчета хляб в смес от джинджифил и мед.
А първообразът на джинджифиловите меденки като човечета са създадени от кралица Виктория.
Някои легенди казват,че тя е участвала в украсата на меденките, други твърдят,че са били направени за нейно забавление и са били раздавани на специални гости.Трети легенди разказват,че меденките са били направени от готвача на кралицата с образите на нейните любими придворни шутове.
В началото на 17 век меденките са най-продаваното лакомство по панаирите в цяла Англия.
Скоро обаче заради формата наподобяваща човешко тяло, джинджифиловите фигурки са била забранени, защото са били въплъщение на вуду култа към окултното, практикуван от така популярните средновековни вещици.
Днес джинджифиловите човечета отново са популярни наред с други джинджифилови фигурки.
Моите меденки не са само джинджифилови човечета,а фигурки популярни за коледните празненства.
Всяка сладка украсих с роял айсинг или т.нар. захарна глазура
ПРОДУКТИ
2 яйца
1ч.ч*.олио
5 с.л мед
6 ч.ч.брашно
1 ч.л.сода
2 чл.кисело мляко
4 с.л. гореща вода
1/2 ч.ч.захар мусковадо
2 ч.л.канела
1 ч.л. джинджифил на прах
щипка карамфил
1 късче звездовиден анасон
1ч.ч.= 200мл.
За захарната глазура
1 белтък
1ч.л.нишесте
2 ч.л.лимон
180гр.пудра захар
ПРИГОТВЯНЕ
От вечерта накисваме късчето анасон в горещата вода.
В съд смесваме яйцата, захарта и меда и разбиваме с миксер.Постепенно прибавяме и олиото. Добавяме и другите подправки. Смесваме киселото мляко, 2 с.л. от ароматизираната вода и содата.Прибавяме към сместта.
Пресяваме брашното.
Постепенно го прибавяме съм течната смес и омесваме средно меко тесто.
Разделяме тестото на 2 части.Поставяме го в пликове в хладилника за 30 минути.
Изваждаме тестата едно по едно и ги разточваме тънко -05см.-1см.
Изрязваме с формичките коледни фигурки и подреждаме в тава,покрита с хартия за печене.
Печем в загрята на 170°C фурна около 8 минути. Ако фурната е силна се намалява на 160°C. Оставяме в тавата да се охладят. Така процедираме докато изпечем всички сладки.
За айсинга разбиваме белтъка с лимоновия сок.
Когато се образува пяна както се вижда на изображението се слага захарта пресята с нишестето. Слага се лъжица по лъжица пудра захар. Когато глазурата се сгъсти се украсяват сладките.
Аз използвах дървен шиш за украсяване.
След като гладурата изсъхне напълно се поръсва пудра захар.
На този етап сладките са още твърди и затова ги прибрах в целофанени торбички с парче ябълка, за допълнителна влажност. Пликчетата се наблюдават и при нужда ябълката се подменя. До коледните празници, меденките ще омекнат.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар