ПИЦА-ПИТКА
Пица съм правила,но комбинацията пица питка правя за първи път.Поводът е гостуването у дома на група студенти -мои бивши ученици. Съчетанието питка-пица не е нещо необичайно, дори напротив ми се струва нещо интересно.
Пицата като тестено изделие е известна от хилядолетия.
Според историци и археолози,всяка цивилизация е познавала някаква разновидност на пицата, като най-много варианти се срещали в Средиземно морския район и рецептите им много напомнят съвременните. Древните египтяни са посрещали рожденните дни на фараоните с плоски питки с подправки, напомнящи на днешната пица Бианка.
Древните елини хапвали подобни питки,гарнирани с различни сосове и ги наричали плакунтос.
В разцвета на Персийската империя,войниците на Дарий Велики на дългите походи пекли плоски питки върху щитовете си и ги гарнирали със сирене и фурми.
В първата история на Рим се споменава за кръгли плоски питки наръсени със зехтин и подправки, изпечени върху нагорещени камъни.
При разкопки близо до Неапол са открити магазини от 3 в. с оборудване близко до съвременните пицарии.
Пицата постепенно добива съвременната си форма в Предренесансов Неапол и затова и съвременните пици се смятат за неаполитански.Въпреки че италианците се смятат за пионери с направата и разпространението на пиците,им трябвали 200 години да свикнат с поставянето на домати в пицата.
Днес това тестено изделие е познато и любимо ястие в цял свят.
А що се отнася до питката,тя е ритуална у нас и присъства във всеки български дом.Първите пици в България се правят със сода брашно и сол.Но по-късно се въвежда ,бакпулвер и мая.
Когато реших да направя това изделие две в едно, се колебаех между мая и бакпулвер за тестото.Маята щеше да придаде приятен аромат и да събуди повече глутена в брашното,но времето ми беше доста ограничено и предпочетох да използвам бакпулвер. Вече няколко пъти правя различни неща по рецептата на Севи/Севинч Адил/,която е толкова изпитана,че може да се използва не само за поачи,за които е предназначена,но и за други тестени вкусотии. Колкото и пъти да съм я използвала,не съм сгрешила. Това е класическа или както се изрази самата Севи,универсална рецепта. Затова отново благодарности към Севинч Адил за тази неповторима рецепта.
А що се отнася до съчетанието питка-пица ,то също заслужава внимание,защото се получи много добре.
Споделям рецептата и конструкцията на тази пица-питка,защото със сигурност някой може да пожелае да я направи.
ПРОДУКТИ
За тестото
400 гр.брашно
1 цяло яйце и 1 белтък
200 гр.кисело мляко
50 гр.краве масло
50мл.олио
1ч.лсол
1 бакпулвер
За гарниране на пицата
5 с.л доматено пюре
150 гр.кашкавал
150гр.шунка
1 малка кисела краставичка
1 /2 зелена чушка
1 с.л зехтин
3-4 маслини
2 щ.чубрица
5-6 чери домати
За плънка на питките
100 гр.сирене
50 гр.кашкавал
1/2 зелена чушка
За глазиране на питките
1 жълтък
1 щ.пудра захар
сусам за поръсване
ПРИГОТВЯНЕ
Брашното се пресява със солта и бакпулвера.
Течните съставки се смесват,като яйцата се разбиват и се прибавят мазнината/олио и разтопено масло/ и киселото мляко.
Замесва се меко,нелепнещо тесто.
Тестото се оставя малко да се отпусне/около 15 минути/
През това време се оформят питките, като всяка се претегля на кантар.Всяка тежи около 35 грама.
От останалото тесто се оформя тънка кора за пица и се разполага в тава върху хартия за печене. Слага се зехтина.
Доматеното пюре се разполага равномерно върху кората.
Поръсва се с настърган кашкавал.
Поставя се и наситнена шунка.
Оформят се питките,като във всяка се слага сирене или кашкавал и парче чушка.
Питките се подреждат в основата на тавата върху пицата.
Подреждат се плътно една до друга.
В средата се настъргва още кашкавал.
Върху него се подреждат късчета шунка.
Останалите късчета от чушката и кръгчета кисела краставичка също се подреждат отгоре в средата на тавата.
Питките се намазват с оставения жълтък и се посипват със сусам.
Тавата се поставя в загрята на
170° C, фурна.След 10 минути температурата се намалява на 160°C и се пече още 15 минути.
Тавата се изважда и се поръсва още малко кашкавал и се подреждат половинки от чери домати и маслините
Пече се още 5-6минути.
Тавата се изважда и покрива с тънка кухненска кърпа , за да омекнат питките.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Източник за тестотоhttp://sevinchblogaddress.blogspot.com/2018/01/blog-post_97.html?m=1
Коментари
Публикуване на коментар