НЕТРАДИЦИОННО ПЕЧЕНЕ НА ЗЕЛЕНЧУЦИ
Традиционното печене на чушки е доста успешно,особено ако зеленчуците са изпечени на естествено огнище.Но условията на малките градски жилища не позволяват такъв комфорт.
Да се изпекат зеленчуци във фурната не е нещо ново,но по традиционния начин не може да се гарантира качествено изпичане от всички страни.
Напоследък се предлагат и други методи за качествено изпичане на чушки във фурна. Това, което прочетох и разгледах ме удовлетвори, но лично аз избрах закачане на чушки с канап вместо голям кламер. И така опита ми от две години включва успешно изпичане на чушки и патладжани във фурна, закачани върху скара и висящи надолу.
Печене на чушки
Използва се скарата на фурната.Най-напред се завързва всяка чушка с канап.
Подрежда се първи ред с чушки.
Скарата е поставена във фурната и най-напред се подреждат чушки в дъното на фурната.Всяка чушка се завързва за съответно ребро на скарата и се оставя да виси надолу. Следващата чушка се слагя на по следващото ребро Например ако ребрата са 10 на брой, чушките се подреждат така:1ребро,3,ребро,5,...7,...9...Така се образува първият ред в дъното.
За втори ред се започва от 2,4,6,8.10 докато се подредят още 5 чушки.Продължава се с 3,4,5 ред,в зависимост от дълбочината на фурната.Последната се пуска на най-висока степен на печене .
Наблюдава се.
Когато чушките получат хубав загар се отстраняват от канапа и поставят в съд.
Не се покриват с капак.
Използват се по предназначение.
По същия начин се процедира и с патладжаните.Те са по -тежки и затова се завързват по стегнато с тънки конци в няколко ката. Те се подреждат през две ребра. Може няколко/разрязани на половинки/ да се поставят в дъното на тавата.
Готовите патладжани се свалят от решетката и се използват по предназначение.
Преди да започне печенето дъното на тавата се застила с фолио или хартия за печене, за да се избегне замърсяване на фурната.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар