КИФЛИЧКИ ПРЕСБУРГ





Кифличките Пресбург носят името на град Пресбург, намиращ  се тогава на територията на  Австроунгарската империя.
Пресбург е старото наименование на  Братислава, което се е използвало до 1919 година. Така освен пресбургски кифличките са наричани и братиславски.
Рецептата за тези кифлички е била известна в Пресбург още от 16 век, когато града е бил в границите на Австроунгарското царство.
Първата писмена следа за това е една журналистическа статия от 1876 година,в която се споменава за тази вкусна закуска.


Направата и оформянето на кифличките  Пресбург се приписва на пекаря Вилхелм Соерман.


Той е правил и продавал тези кифлички в сладкарницата си от 1875 година.
По-късно като се има в предвид разпростирането на Австроунгарската империя на обширна територия,държави като Словакия, Австрия, Унгария дори Германия водели спорове  относно правото на традиционна марка на специалитета.
Сега това право е дадено на Словакия.
Наименованието пресбургски се е запазило,но за оригинални кифлички се считат тези, които:

- съдържат поне 30 % масло по отношение на брашното/на 1 кг. брашно/
-съдържат  40 % плънка спрямо общото количество на кифличката.
- имат форма U образна ако са с пълнеж мак
- имат С  образна форма  ако са с пълнеж от орехи.

В България има една единствена рецепта за кифлички Пресбург. В детството ми кифличките се продаваха единствено в луксозната кафе- сладкарница в градчето Дупница, в което живеехме със семейството си. /И вероятно навсякъде в България, където е имало подобни  луксозни заведения./


Имаха подобна на тази форма, на подкова,но бяха извити като кобилица .
Като всички деца и ние със сестра ми често се застоявахме на витрината с вкусните кифлички, но много рядко можехме со получим от тях,защото бяха много скъпи.. В града само един сладкар -Хари, ги произвеждаше , но рецептата беше тайна. Когато станахме по-големи със сестра ми, помолихме майка ни да намери по някакъв начин рецептата за кифличките, за да си ги приготвяме.  Майка ми беше отлична кулинарка и дълго търси рецептата, за да ни приготвя кифличките. Накрая я намери и ние често си похапвахме вкусни сладкишчета, но с мярка. Тези кифлички не приличат на традиционните, които познаваме. Вкусът им е коренно различен. Направени са от набухвателно и маслено тесто едновременно и са просто божествени. Такива лакомства не се предлагат днес дори и в най-луксозните заведения. Затова е много важно сами да си ги приготвяме, за да усетим един по-различен,уникален вкус.


Преди няколко месеца се сетих за тези кифлички и видях,че майка ми старателно си ги е записала в кулинарната тетрадка. Попитах и една възрастна сладкарка- Ружка Шуманова и тя ми даде същата рецепта. С голямо учудване установих,че съвсем същата рецепта е разпространена и в интернет пространството./Рецептата може да видите тук/
Дълго се канех да направя кифличките,
докато не попаднах на един сръбски кулинарен блог, където видях рецепта подобна на нашата българска, но с редица изменения. След превода, който ми направи сестра ми, бях сигурна,че ще направя кифличките по тази рецепта. 


Там се споменаваше за "С" образна форма на кифличките ако са направени с орехова плънка и затова реших и аз да ги направя в тази форма. Допълних и с формата от детството ми и така се получиха много симпатични сладкишчета. 
С удоволствие споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

500 гр брашно
250гр. масло
1 яйце
50мл.прясно мляко
20 гр. прясна мая
2 с.л захар
1с.л. ванилиева захар
кората от 1 лимон

За плънката

150 гр. орехи 
150гр.маслени бисквити
150 гр. пудра захар
1 п. ванилиева захар
1ч.л.канела
60 мл. прясно мляко
1с.л.какао

За глазура

2 жълтъка 
2с.л.олио

ПРИГОТВЯНЕ

Най-напред приготвяме плънката.


Смиламе орехите и ги попарваме с млякото.


Смиламе и бисквитите. Към тях прибавяме какаото канелата и захарта. Накрая слагаме и попарените орехи. Ако има нужда от още течност може да добавим, но след разбъркване на продуктите. Оставяме плънката настрана. 
Маята активираме с лъжица захар и 2 с.л. от брашното. Слагаме и млякото. 


 Маслото нарязваме на малки късчета и прибавяме към брашното.


Месим брашното с маслото до образуване на трохи.


Прибавяме яйцето, разбито със захарта. Добавяме и настърганата лимонова кора.


Слагаме и активираната мая.


Ако има нужда добавяме малко мляко. Зависи от хигроскопичността на брашното.


Замесваме меко,но нелепнещо тесто, което  разделяме на 30 топчета по 30 гр. всяко. Оставяме топчетата за 30 минути да се отпуснат. 


Всяко топче разточваме на елипса.


Поставяме от плънката.


Завиваме на руло и изтъняваме краищата. Завиваме като кифличка и подреждаме в тави върху хартия за печене. .


Част от кифличките са с извити краища като тези по българската рецепта. Другите са по традиционната.


Оставяме кифличките да втасат още 30 минути и ги намазваме с жълтък и олио. В сръбската рецепта се предлага кифличките да се намажат с жълтък и след 15 минути с белтък. Но същият ефект се постига когато се намажат със смес от жълтък и олио.


Печенето става в загрята фурна на 180°С за 15 минути, след което намаляваме фурната на 150°С  за още 10 минути.


Кифличките могат да се съхраняват дълго като маслените сладки, ако останат😉😉😉.


Остава да им се насладим.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Адаптирано от http://mali-kuvar.blogspot.com/2015/11/blog-post.html?m=1



Коментари

Популярни публикации