ТОРТА " БЯЛ ГАРАШ"
Торта „Гараш“ е българска шоколадова торта, създадена в България най-вероятно в началото на ХХ век.
През последните десетилетия става все по-популярна и в Западна Европа заради своя чудесен вкус и деликатен аромат.
Смята се за българската версия на торта Сахер, направена с яйца, ядки и шоколад.
Вдъхновител е торта „Пишингер“, създадена през 1881 година от австриеца Оскар Пишингер.
Историческите сведения сочат,че торта Гараш е създадена от Коста Гараш.
Той пристига в Русе през 1885 година.
В края на XIX век там е построен първият за България гранд хотел – „Ислях хане”.
Мебелите, приборите, завесите са специално доставени от Виена и блясъкът на тогавашна Австро-Унгария се пренася в Русе. Когато пристига , Гараш поема управлението на „Ислях хане”. Негови снимки липсват, но снимки на управлявания от него хотел се пазят и до днес. От една от тях става ясно местоположението му
-в центъра на Русе до сградата на резиденцията на Александър Батенберг. В салоните на хотела княз Александър Батенберг посреща крале. Именно за един от тези приеми Гараш създава „Гараш”. След това я пренася в София в един от най-луксозните хотели за онова време – „Пахах”.
Около 1900 година Коста Гараш се премества в София, за да поеме управлението на хотела. На партера се е намирала и сладкарницата, където столичани са можели да опитат парче „Гараш”.
Тази торта Гараш е от 1940г,
но днес може да опитваме много и различни варианти на тортата.
Класическата торта Гараш се приготвя с черен шоколад и обичайната и украса е венец от зелени кокосови стърготини. Има и варианти на украса със смлян шам фъстък.
Но както при много сладкиши и тук се появи вариант на торта Бял гараш. Именно такава торта реших да приготвя за рождения ден на съпруга ми. Годишнината му е юбилейна и се наложи заедно с торта Ветрило да направя и още една.
Избрах Торта Бял гараш.
ПРОДУКТИ
За ореховите блатове
8 белтъка
2ч.л. нишесте Ванилия
140 г. пудра захар
330 г смляни орехи
8 белтъка
2ч.л. нишесте Ванилия
140 г. пудра захар
330 г смляни орехи
1 с.л. какао
за крема:
500г бял шоколад
400 мл сладкарска сметана
200 г. каймак
500г бял шоколад
400 мл сладкарска сметана
200 г. каймак
за глазура и украса:
200 г бял шоколад
3-4 с.л. олио
40 г зелени кокосови стърготини
200 г бял шоколад
3-4 с.л. олио
40 г зелени кокосови стърготини
20гр.смлян шам фъстък
ПРИГОТВЯНЕ
ПРИГОТВЯНЕ
Най-напред се приготвят блатовете. Белтъците се разбиват на сняг като захарта пресята с нишестето се прибавя постепенно.
Ролята на нишестето е да улесни разбиването на белтъците.
Орехите се смилат в блендър,смесват се с какаото и се прибавят много бавно и постепенно към белтъците.
Получената смес се разпределя в 4 формички от алуминиево фолио/21 см./ Формите са намазани с масло и сместа се разпределя лъжица по лъжица във всяка форма.
Аз направих 4 блата,които се изпекоха два по два в загрята на 180°Сфурна за 7 минути всяка двойка.Изваждат се от формите когато се охладят напълно.
Кремът се приготвя като сметаната се загрява до кипване. Шоколадът се начупва на парчета и се добавя кэм сметаната. Разбърква се и се оставя за да се охлади. Каймакът може да се замени с краве масло. Но той придава снежно бял цвят на крема. Каймакът е като сметана и се разбива на крем. Не се добавя захар. Двете смеси се съединяват много внимателно,за да не се пресекат. Полученият крем се охлажда още 20 минути и започва подреждането на тортата. Подрежда се във форма с подвижен ринг.
Редуват се блат и крем като се завършва с крем. Тортата се слага в хладилника за 5-6часа.
Шоколадът за глазурата се разтопява на водна баня. Прибавя се олиото. Рингът на формата се сваля и тортата се залива с шоколада. Оставя се да се стегне, но не напълно и се украсява с кокосовите стърготини и шам фъстъка.
Разрези на тортата
На съпруга ми : Честит рожден ден!
Източникhttps://tortichkablog.wordpress.com/2018/11/12/%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%8F%D0%BB-%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%88-white-garash-cake-white-chocolate-walnuts-cake/
Коментари
Публикуване на коментар