ТОРТА " БЯЛ ГАРАШ"







Торта „Гараш“ е българска шоколадова торта, създадена в България най-вероятно в началото на ХХ век. 
През последните десетилетия става все по-популярна и в Западна Европа заради своя чудесен вкус и деликатен аромат. 


Смята се за българската версия на торта Сахер, направена с яйца, ядки и шоколад. 


Вдъхновител е торта „Пишингер“, създадена през 1881 година от австриеца Оскар Пишингер.



Историческите сведения сочат,че торта Гараш е създадена от Коста Гараш.




Той пристига в Русе през 1885 година.
 В края на XIX век там е построен първият за България гранд хотел – „Ислях хане”.




Мебелите, приборите, завесите са специално доставени от Виена и блясъкът на тогавашна Австро-Унгария се пренася в Русе. Когато пристига , Гараш поема управлението на „Ислях хане”. Негови снимки липсват, но снимки на управлявания от него хотел се пазят и до днес. От една от тях става ясно местоположението му


-в центъра на Русе до сградата на резиденцията на Александър Батенберг. В салоните на хотела княз Александър Батенберг посреща крале. Именно за един от тези приеми Гараш създава „Гараш”. След това я пренася в София в един от най-луксозните хотели за онова време – „Пахах”.
Около 1900 година Коста Гараш се премества в София, за да поеме управлението на хотела. На партера се е намирала и сладкарницата, където столичани са можели да опитат парче „Гараш”.



Тази торта Гараш е от 1940г,


но днес може да опитваме много и различни варианти на тортата.


Класическата торта Гараш се приготвя с черен  шоколад и обичайната и украса е венец от зелени кокосови стърготини. Има и варианти на украса със смлян шам фъстък.


Но както при много сладкиши и тук се появи вариант на торта Бял гараш. Именно такава торта реших да приготвя за рождения ден на съпруга ми.  Годишнината му е юбилейна и се наложи заедно с торта Ветрило да направя и още една.




Избрах Торта Бял гараш.

ПРОДУКТИ

За ореховите блатове

8 белтъка
2ч.л. нишесте Ванилия
140 г. пудра захар
330 г смляни орехи 
1 с.л. какао

за крема:

500г бял шоколад
400 мл сладкарска сметана
200 г. каймак
за глазура и украса:

200 г бял шоколад
3-4 с.л. олио
40 г зелени кокосови стърготини
20гр.смлян шам фъстък

ПРИГОТВЯНЕ

Най-напред се приготвят блатовете. Белтъците се разбиват на сняг като захарта пресята с нишестето се прибавя постепенно. 
Ролята на нишестето е да улесни разбиването на белтъците. 
Орехите се смилат в блендър,смесват се с какаото и се прибавят много бавно и постепенно към белтъците. 
Получената смес се разпределя в 4 формички от алуминиево фолио/21 см./ Формите са намазани с масло и сместа се разпределя  лъжица по лъжица във всяка форма. 
Аз направих 4 блата,които се изпекоха два по два в загрята на 180°Сфурна  за 7 минути всяка двойка.
Изваждат се от формите когато се охладят напълно.


Кремът се приготвя като сметаната се загрява до кипване. Шоколадът се начупва на парчета и се добавя кэм сметаната. Разбърква се и се оставя за да се охлади.  Каймакът може да се замени с краве масло. Но той придава снежно бял цвят на крема. Каймакът е като сметана и се разбива на крем. Не се добавя захар. Двете смеси се съединяват много внимателно,за да не се пресекат. Полученият крем се охлажда още 20 минути и започва подреждането на тортата. Подрежда се във форма с подвижен ринг.
Редуват се блат и крем като се завършва с крем. Тортата се слага в хладилника за 5-6часа.
Шоколадът за глазурата се разтопява на водна баня. Прибавя се олиото. Рингът на формата се сваля и тортата се залива с шоколада. Оставя се да се стегне, но не напълно и се украсява с кокосовите стърготини и шам фъстъка.




Разрези на тортата





На съпруга ми : Честит рожден ден!

Източникhttps://tortichkablog.wordpress.com/2018/11/12/%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%8F%D0%BB-%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%88-white-garash-cake-white-chocolate-walnuts-cake/






Коментари

Популярни публикации