МЕРАКЛИЙСКА СИРОПИРАНА БАНИЦА С ТИКВА И ОРЕХИ




Терминологично, меракът се възприема като:
Да имаш силно желание и да полагаш усилия за постигане на някаква цел.
Да правиш нещо с майсторство и любов, заради удоволствието, което ти доставя.


И в този смисъл мераклийската баница може да се приеме като баница направена с много и качествени продукти с особено желание и старание. Мераклийската баница се приготвя с голямо майсторство и това я прави особено желана и вкусна.Рецептата за тази баница частично е взаимствана от Мераклийска баница със сирене на сайта "За жената". Аз се опитах да интерпретирам и направя сладка мераклийска баница. Съчетала съм свои знания и умения за други тестени изделия. Така се появи моята мераклийска сиропирана баница с тиква и орехи.

ПРОДУКТИ

500гр кори за баница.Моите са Сърбиянка.
1 средно голяма тиква цигулка.
200гр.нарязани орехи 
5 с.л.захар 
1ч.л. канела
150 гр бисквити смляни

Смес за намазване на корите
3 яйца 
6 с.л захар 
100мл мазнина /олио и масло/
1 п.суха мая или 20гр. прясна мая
1/2 кофичка кисело мляко 
2 кафени чаши брашно./6 с.л.от които 3 с.л.се слагат за активиране на маята/

За сиропа 

2ч.ч.вода *
1/2 ч ч захар
*вместимост на чашата 150 мл./

ПРИГОТВЯНЕ

Най-напред се приготвя плънката.Тиквата се настъргва на ренде./ От нея остава малко/
Орехите се смесват със захарта и канелата.

Приготвя се и сместа за намазване.



Яйцата, захарта и мазнината се разбиват. 


Добавя се киселото мляко и 3 с.л.

 брашно.


Маята с малко  хладка вода, 1с.л. захар и 3 с.л. брашно се оставя да шупне. Слага се в сместа. Разбърква се. Започва подреждането на корите.


Взима се една кора и оскъдно се намазва със четка от сместа. 


Върху нея се поставя втора кора и обилно се маже от сместа.


Върху нея се слага трета кора обилно се маже със смес и в единия край ,от по дългата страна се слагат смляни бисквити.


Върху тях се поставят орехи и тиква.




От двата  края на кората се оставя малко празно пространство.


Двата края се подвиват ,за да не изтече плънката. Така се процедира до изчерпване на корите,плънката и сместа за намазване.



Корите се навиват на руло и подреждат в подмазана тавичка.


Ако остане от сместа за намазване се мажат рулата.


Тавата се поставя в загрята на 200°С фурна и се пече окоро 30 минути. Баницата се охлажда около час.
Сварява се сиропа като водата и захарта се загряват до завиране. Слага се 1ч.л. лимонов сок и настъргана лимонова кора. 
Баницата се надупчва с метално шишче и се полива със сиропа. Сиропирането е оскъдно,само доколкото корите да станат по-сочни.  


След два часа баницата се поръсва с пудра захар и се нарязва.



От маята баницата не само бухва, но и придобива чудесен вкус.









ДОБЪР АПЕТИТ!

Адаптирано от https://www.zajenata.bg/%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%B8-%D0%BC%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5---%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-2-%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0-%D0%B2-%D0%BF%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B0-%D0%B1%D1%83%D1%85%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%BE-news116260.html



Коментари

Популярни публикации