МИНИ-РЕВАНЕ С ШАМ ФЪСЪК


Обикновено свързваме реването с турската кухня,но неговата история се разпростира върху целия Близък Изток.




Нарича се още барбуса,харисе или  наммура в арабския свят. Произхожда от Египет.  В Персия носи наименованието revani , което е повлияно от гръцката и турската кухни. Днес десертът се предлага освен в арабската  кухня и в  арменската, израелската, гръцка, турска, българска и др.  кухни.
В повечето случаи реването се прави с грис и се сиропира със захарен сироп. Но в редки случаи се приготвя с портокалова вода , може са се сиропира и с прясно мляко. 
Реването /на знам защо/ не се утвърди в нашата кухня като десерт. Свекърва ми го приготвяше с пандишпаново тесто и слагаше 12 яйца. Не употребяваше грис.Много вкусно се получаваше и редовно си похапвахме, но аз така и не се научих да го правя в този варант. Причина да тази демотивация беше основно,че съпругът ми не може да консумира яйца по здравословни причини и затова в повечето случаи се лишавахме от този вкусен сладкиш.
 Интернет пространството изобилства от рецепти за реване и аз дълго време все не се решавах да направя. 
Когато обаче видях  публикацията на Стефка Дачева в една от кулинарните групи за бързо и лесно реване, се реших да го приготвя.  Направих малко корекции в захарта и количеството на сиропа и се получи много приятен и вкусен десерт.

ПРОДУКТИ

4 яйца 
6с.л.захар
7 с.л. разтопено масло и олио
9 с.л.брашно
1 бакпулвер /10 гр./
ванилия
лимонова кора/настъргана/

За сиропа

400мл. вода 
160гр.захар
ванилия



ПРИГОТВЯНЕ



Тавичката с размери 20/22см. се облепва с хартия за печене.


Яйцата се разбиват с захарта на гъст крем.


Прибавя се постепено мазнината.


Поставя се брашното , пресято с бакпулвера на части и се разбърква с дървена лъжица.


Сместа се поставя в тавичката и се пече в загрята на 200°С фурна .След 10 минути се намалява на 170°С и се пече още 15 минути. 


Оставя се в изключена фурна докато се охлади.


След пълно охлаждане се сиропира. Като във водата се слага захарта и ванилията и когато сместа заври се отстранява.  Залива се с леко охладен сироп.


Нарязва се на триъгълници.най напред се нарязва на кръст,а след това по диагоналите.


Поръсва се с шам фъстък.




Консумира се охладено.





ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации