МЕРАКЛИЙСКА БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ И ЯЙЦА
Отново баница и то мераклийска.
След мераклийската сиропирана баница с тиква и орехи беше ред на баница със сирене и яйца. И то не някаква друга , а мераклийска. Това печиво може да стане любимо на много хора, заради богатата палитра от продукти и вкусове.
Маята, която се слага за да бухне баницата и придава и невероятен вкус.
Останалите продукти за мазане съдействат за по-голяма плътност.
ПРОДУКТИ
500 гр кори за баница
2 яйца
300гр. сирене
50мл. мазнина
Смес за мазане на корите
3 яйца
250гр. кисело мляко
100 мл. мазнина/олио и масло/
20гр. прясна мая или 7 гр. суха мая
2 кафени чашки брашно /6 супени лъжици от които 3 се слагат за активиране на маята./
30гр. мазнина за първите кори.
За активиране на маята
1с.л захар
3с.л.брашно
1/2ч.ч.топла вода
За заливка на цялата баница
100мл. газирана вода
2 яйца
2щ. сол
30гр.разтопено масло или маргарин
Маята се активира като се смесвят продуктите/захар, брашно, мая, вода/ и се оставя да бухне.
Разбиват се яйцата.
Прибавя се мазнината и киселото мляко.
Слага се активираната мая.
Разбърква се добре.
Добавя се брашното.
Сместа е готова.
Първата кора се намазва с мазнина.
Втората кора се слага върху нея и се намазва обилно със сместа за мазане.
Слага се трета кора и се намазва също със сместа за мазане.
Поставя се сиренето, което се смесва с яйцата и мазнината. Намазва се кората открая на по-дългата страна.
Двата края на кората се подгъват.
Баницата се подрежда в тавата и се залива с газираната вода , яйцата и маслото, които се смесват. Тавичката се оставя около 20 минути да поемат корите.
Баницата се пече на 200°С около 30 минути.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар