СЛАДКИШ АГНЕС


В Християнството се споменава името на великомъченица Агнеса,която заради християнските си идеи била убита от римляните. Но с нейното име не можем да свържем красивият и вкусен сладкиш Агнес.




Според мен много по- провдоподобна е историята свързана с крал Шарл  VII, управлявал  Франция през XV век.



Според тази история крал Шарл VII поръчал на готвача си да направи сладкиш в чест на метресата му Агнес Сорел. Тя била много модерна и изтънчена жена и готвачът на краля много се постарал в нейна чест. 
За да направи сладкиша по-изящен, готвачът разделил жълтъците и белтъците и направил тестото за сладкиша. За жалост,  в бързината забравил да сложи жълтъците в сладкиша и когато забелязал това, печивото било вече във фурната.  Тогава той разбил жълтъците с чаша захар и намазал с тази смес сладкиша. Получила се уникална глазура, която придала на десерта финес. Всички харесали много сладкиша, който бил наречен в чест на метресата , Агнес.


Днес сладкиш Агнес, наречен още клавиши, Агнеса или Агнеси се среща в различни варианти. В интернет има изобилие от него по различни рецепти и различен външен вид. Само глазурата е онова,което обединява многообразието от сладкиши.
За мен сладкишът е познат още от детството. Приготвяше го приятелка на майка ми е всеки път когато я посещавахме имаше от него. По-късно и майка ми започна да го прави, но когато маслото поскъпна ,тя започна да слага маргарин. Само че сладкишът е уникален, когато се приготвя с масло. Бях забравила за тази вкусотия.
 И най-сетне реших да го направя. Внимателно прочетох рецептата на майка ми и други в интернет и разбрах,че колкото по-малко брашно се слага,  толкова по-мек и въздушен е той. Затова вместо 180 гр. брашно реших да сложа 100 гр. И толкова смляни орехи. Увеличих и маслото с 20 грама и яйцата с едно. Сложих и 1 с.л. какао.  Белтъците се разбиват като към тях се добавя лимонов сок и нишесте. Това се прави 
за да стабилизира сместа, което от своя страна ще направи твърди на сняг белтъци.
Получи се невероятно вкусен десерт.

ПРОДУКТИ

5 белтъци
2 ч.л.нишесте Ванилия
1/2 ч. л лимонов сок
100 гр. захар
200 гр.  меко масло
100 гр.брашно
100 гр.смляни орехи
1 бакпулвер
 3 с.л.топла вода
1.с.л какао
1 ванилия

За глазурата

5жълтъка
100гр. пуда захар


 ПРИГОТВЯНЕ



Отделят се жълтъци от белтъци. Последните се разбиват с част от захарта, нишестето и лимоновия сок на сняг.


Маслото се разбива с другата част от захарта.


Получава се маслен крем.


Брашното, смесено с какаото се пресява.  Добавя се и бакпулверът, който също се пресява.


Слага се по малко от брашното и белтъка като преди това се поставя водата и се разбърква.


Бърка се бавно от долу до горе. След това се слага по лъжица и  от орехите и белтъка.


Сместа се разбърква добре. 


Разстила се в тавата върху хартия за печене.


Пече се на 180°С в загрята фурна около 30 минути. 


Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване.


Охладеният сладкиш се намазва с глазурата и се оставя на студено за 24 часа  докато глазурата  стегне.


Нарязва се на правоъгълни късчета.  


Украсява с половинки от орехови ядки и смляни орехи.




ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации