КОЛЕДНА ПИТКА
Основният хляб,който се приготвя на Коледа е с кръгла форма и с пластични фигури имащи символно значение. Обикновено се правят обредни фигури -кръг, кръст,ангели.
В Западна България се моделират фигури символизиращи стопанска дейност- рало,кошара,животни, орач.
Житните класове и плодовете по питката са символ на плодородието през идната година.
Ангелите са закрилници на хората и вестители на добри новини.
Споделям питката за настоящата Коледа.
ПРОДУКТИ
500гр. брашно
250 гр.газирана вода
50 гр. разтопен маргарин в тестото
50 гр.мек маргарин между корите на питката.
1ч.л. сол
1с.л. захар
За тестото за орнаменти
1/2 ч ч. брашно*
1/2 ч.л.сол
1/4 ч.ч.вода
* чашата е с вместимаст 150 мл.
ПРИГОТВЯНЕ
Маята се активира със захарта, 1/2ч. топла вода и 3 с.л. брашно.
Брашното се пресява и оформя на кладенче. Поставя се солта и втасалата мая.
Разбърква се и се омесва средно меко тесто.
Поставя се в найлонова торба и се завързва. Втасва на топло до 1 час.
Разделя се на 5 топчета.
От четирите топчета се разточват кори около 20 см. Слагат се една върху друга. Между 1 и 2, 2 и 3 и 3 и 4 се слага мек маргарин. Последната кора не се маже. В средата се поставя чаша и корите се разрязват на кръст. Получават се 4 части. Всяка част се разрязва на 3 части и се сплита както е показано на изображението.
Сплетеното парче се откъсва при върха на парчето.
Така се процедира и с останалите сплетени парчета. Всяко парче се подгъва на вътре от двете страни и се подрежда във формата върху хартия за печене. В средата се слага петото топче Върху него се оформят орнаменти, които се посипват с брашно.
Питката се оставя още веднъж да втаса.
Намазва се с жълтък и олио.
Пече се на 200°С около 30 минути.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар