КОЛЕДНА ПИТКА




От векове хлябът е неразделна част от българските традиции - на делник и празник, за радостни или тъжни събития.
Основният хляб,който се приготвя на Коледа е с кръгла форма и с пластични фигури имащи символно значение. Обикновено се правят обредни фигури -кръг, кръст,ангели.


В Западна България се моделират фигури символизиращи стопанска дейност- рало,кошара,животни, орач.
Житните класове и плодовете по питката са символ на плодородието през идната година.




Ангелите са закрилници на хората и вестители на добри новини.

Споделям питката за настоящата Коледа.

ПРОДУКТИ

500гр. брашно
250 гр.газирана вода
50 гр.  разтопен маргарин в тестото
50 гр.мек маргарин между корите на питката.
1ч.л. сол
1с.л. захар

За тестото за орнаменти

1/2 ч ч. брашно*
1/2 ч.л.сол
1/4 ч.ч.вода
* чашата е с вместимаст 150 мл.

ПРИГОТВЯНЕ





Маята се активира със захарта, 1/2ч. топла вода и 3 с.л. брашно.


Брашното се пресява и оформя на кладенче. Поставя се солта и втасалата мая.


Разбърква се и се омесва средно меко тесто.


Поставя се в найлонова торба и се завързва. Втасва на топло до 1 час.


Разделя се на 5 топчета.


От четирите топчета се разточват кори около 20 см. Слагат се една върху друга. Между 1 и 2, 2 и 3 и 3 и 4 се слага мек маргарин. Последната кора не се маже. В средата се поставя чаша и корите се разрязват на кръст. Получават се 4 части. Всяка част се разрязва на 3 части и се сплита както е показано на изображението.


Сплетеното парче се откъсва при върха на парчето.


Така се процедира и с останалите сплетени парчета. Всяко парче се подгъва на вътре от двете страни и се подрежда във формата върху хартия за печене. В средата се слага петото топче  Върху него се оформят орнаменти, които се посипват с брашно.


Питката се оставя още веднъж да втаса.


Намазва се с жълтък и олио.


Пече се на 200°С около 30 минути.




ДОБЪР АПЕТИТ!







Коментари

Популярни публикации