ПЕЧЕНА КАРМЕЛИЗИРАНА ТИКВА



Печената тиква може да се приготвя в различни варианти. 
Напоследък се появиха овкусена с различни продукти варианти на печена тиква- с ванилия , лимон, канела, дори зехтин или масло. Не ми допадат тези подходи, защото се променя вкуса на печената тиква. Според мен единствено може да се овкусява със захар или мед. Орехите могат да се използват  тиквените десерти- запечени с тиквата или поръсени сурови.
 В  този десерт използвам единствено захар.

ПРОДУКТИ

1кг. тиква
 200 гр захар


ПРИГОТВЯНЕ



Тиквата се обелва от кората и се изваждят семките. Нарязва се на кубчета.


Половината от захарта се насипва в тавата.


Отгоре се подрежда тиквата. Стараем се всяко паченце да се допре до дъното,за да се изпече добре. Ако е много тиквата,парчетата се овлажняват и се получава варена тиква.


Отгоре се посипва по равно и останалата захар.


Пече се на 200°С  около 10 минути.


Разбърква се и отново се пече около 20- 30 минути в зависимост от силата на фурната. Захарта при печенето се кармелизира.


Може да се гарнира с орехи. Но на мен натурална ми харесва повече.

ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации