САЛАТА ОТ БУЛГУР И ЗЕЛЕНЧУЦИ


Тази салата научих от дъщеря ми. Не бях готвила с булгур и почти нищо не знаех за него.


Булгур е пълнозърнеста пшеница, която е измита, бланширана на пара или във вряла вода, изсушена и натрошена на малки части. Вкусен, полезен, лесно усвоим, засищащ и диетичен, булгурът е истинска кулинарна находка.


Булгурът е създаден, тъй като е по-дълготраен и по-бързо се сварява от обикновената пшеница, без да се губят от хранителните й стойности. Част е от кулинарните традиции на Балканите, Близкия Изток и Индия още от древността, но през последните десетилетия се превърна в част от тенденцията за здравословно хранене в Западна Европа и САЩ.




Булгурът е богат на витамините С, от групата В, Е, D и К, минералите калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган, селен, аминокиселините триптофан, лизин, метионин, цистин, тирозин, аргинин, аланин, глицин и други.

За сега използвах булгур за направа на салата. Споделям рецептата.


ПРОДУКТИ

1/2 ч.ч. булгур

1ч.ч.вода

1/4 лимон/сока/

2с.л.зехтин

1/2 глава ашлама /воден лук/

1 домат

сол на вкус

магданоз и копър


ПРИГОТВЯНЕ



Булгурът се поставя във врящата вода и се сварява до изпаряване на водата.


Лукът и доматът се нарязват на дребно. Поставят се при булгура. Добавя се и наситненият магданоз и копър. Овкусява се със зехтина и лимоновия сок.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации