ЧИЙЗКЕЙК С ТИКВА В МЕГА ЧАША
И друг път съм разказвала за историята на чийзкейка. Историята за възникването му може да проследите тук
Класическият чийзкейк се приготвя като торта. Блатът обикновено е маслен и много тънък.
Над него се разполага крем сиренето.
Появиха се различни модели на чийзкейк дори и такива направени в красиви буркани или чаши.
И в моята глава от доста време се въртеше идеята да направя нещо такова и ето че го осъществих.
В къщи от много време се подвизава една голяма чаша,подарък от близки,на която все не намирах предназначение.
И разбира се преди седмица ми хрумна идеята да направя чийзкейк в нея.
А сега в сезона на тиквите не беше трудно да избера вид на чийзкейка.
Съчетах тиквата със сирене маскарпоне и сметана и се получи интересен десерт.
Споделям рецептата защото си заслужава наистина да се направи.
ПРОДУКТИ
За масления блат
8 слепени биквити Орео
60 гр. краве масло
4-5 орехови ядки
1 с.л. прясно мляко
За пласта с тиква
300 гр.печена тиква
2 с.л. мед
Сок от мандарина 50 мл.
1/4 ч.л.канела
8 гр.желатин
60 мл.вода
За блата с крем сирене
200 гр. маскарпоне
80 гр.бял шоколад
100 мл.течна сметана
2 с.л.пудра захар
8 гр.желатин
5 с.л вода
ПРИГОТВЯНЕ
Сметаната леко се разбива и се прибавя към сместа. Пудрата захар се добавя и всичко се разбърква добре. Желатинът се разтопява на водна баня и също се добавя. Разбърква се добре.
Тиквата се пасира заедно с меда,сока от мандарина и канелата. Добавя се желатинът,разтопен на водна баня.
Коментари
Публикуване на коментар