ЧИЙЗКЕЙК С ТИКВА В МЕГА ЧАША


  

И друг път съм разказвала за историята на чийзкейка. Историята за  възникването му  може да проследите тук

Класическият чийзкейк се приготвя като торта. Блатът обикновено е маслен и много тънък.

Над него се разполага крем сиренето.





Практиката за приготвяне на чиизкейк не само, че е многообразна по отношение на продуктите,но е и доста странна по отношение на поднасянето му.
Появиха се различни модели на чийзкейк дори и такива направени в красиви буркани или чаши.

И в моята глава от доста време се въртеше идеята да направя нещо такова и ето че го осъществих.

В къщи от много време се подвизава една голяма чаша,подарък от близки,на която все не намирах предназначение.

И разбира се преди седмица ми хрумна идеята да направя чийзкейк в нея.

А сега в сезона на тиквите не беше трудно да избера вид на чийзкейка.
Съчетах тиквата със сирене маскарпоне и сметана и се получи интересен десерт.
Споделям рецептата защото си заслужава наистина да се направи.

ПРОДУКТИ

За масления блат

8 слепени биквити Орео
60 гр. краве масло
4-5 орехови ядки
1 с.л. прясно мляко

За пласта с тиква

300 гр.печена тиква
2 с.л. мед
Сок от мандарина 50 мл.
1/4 ч.л.канела
8 гр.желатин 
60 мл.вода

За блата с крем сирене

200 гр. маскарпоне
80 гр.бял шоколад
100 мл.течна сметана
2 с.л.пудра захар
8 гр.желатин
5 с.л вода

ПРИГОТВЯНЕ

 


Най-напред се приготвя бисквитеният блат. Бисквитите и орехите се смилат в блендър. Слепващият крем от бисквитите се прибавя към крем сиренето.



Готовата бисквитена галета се поставя в дълбок съд.


Залива се с разтопеното масло. Прибавя се и прясното мляко.



Разбърква се и се слага на дъното на чашата и с друга чаша добре се притиска, за да полепне по  дъното и стените на чашата.



Шоколадът се разтопява в 50 мл.прясно мляко.


Прибавя се към крем сиренето.


Сметаната леко се разбива и се прибавя към сместа. Пудрата захар се добавя и всичко се разбърква добре. Желатинът се разтопява на водна баня и също се добавя. Разбърква се добре.


Тиквата се пасира заедно с меда,сока от мандарина и канелата. Добавя се желатинът,разтопен на водна баня.


На дъното на чашата най-напред се разполага тиквеното пюре.


Добавя се и сместа с крем сирене.






С лъжица се извършват леки кръгообразни движения в чашата,за да се меланшират двете смеси. 


Чашата се декорира и поставя в хладилника,за да се стегнат смесите.




ДОБЪР АПЕТИТ!
 

Коментари

Популярни публикации