МАЛИНОВ ЧИЙЗКЕЙК С ОСНОВА ОТ БИСКВИТИ"ОРЕО"



Не зная как така до сега не съм написала нищо за историята на чийзкейка. Може би защото до сега не съм правила чийзкейк с сладко-солен вкус,което е типично за изделието. Но едва ли това е истинската причина. Просто не съм го сторила от небрежност.  
Но това трябва да се поправи. 

Тази възхитителна наслада, чийзкейкът, може да бъде намерена във всеки един ресторант. Има хиляди различни рецепти за чийзкейк и единствената съставка, която присъства във всички рецепти е сиренето. В началото той се е приготвял само с извара, но днес може да се използва крема сиренерикота и други.
Най-ранната история за чийзкейка се твърди, че е изгубена, но се знае, че е бил популярен още в Древна Гърция.
Първата написана рецепта за чийзкейк е на Маркъс Като, римски политик. Той пишел за земеделие, вино и кулинария.
1000г. след н.е., чийзкейкът навлезнал в Европа от Римските армии. Не след дълго, на първите олимпийски игри, чийзкейкът бил сервиран на атлетите участвали в игрите.
През 1929г., Арнолд Робен, собственик на ресторант в Ню Йорк, открил, че чийзкейкът е много по-вкусен, когато се приготвя с крема сирене вместо извара. Днес именно това сирене е предпочитано при приготвянето на десерта в повечето страни. Италианците, обаче, предпочитат да го приготвят с рикота.
В България се използва крема сирене, понякога обезмаслена и обезсолена извара, както и сметана.
Сред различните варианти за чийзкейк,избрах с малини.  Интересно ми се стори и употребата на известните бисквити "Орео". Избрах малините защото сега е сезонът им. А и имах интересен повод. Почерпка с приятели,които ни бяха поканили да изкараме заедно в месността "Предела".
Въпреки,че се падна по малко парченце на всеки, деликатесът много се хареса.
ПРОДУКТИ
За основата
28 бисквити орео
80гр.краве масло 
3с.л. сметана или прясно мляко

За пълнежа
397 гр. кондензирано мляко
200мл.течна сметана
250гр. крем-сирене
200 гр.  малини
1 с л мед
12 и 1/2 гр.желатин разтворен с няколко с.л. вода
2 кутии вафлени пурички за бордюр на сладкиша
За украса
2бр.френски макарони -сърчица/домашно приготвени/
смлян шамфастък
ПРИГОТВЯНЕ


Бисквитите се разполовяват и се остъргва кремът между тях.Смилат се в блендър,но аз ги поставих в найлонов плик и го завързах.




С помощта на точилка нароних бисквитите


в този вид.



Прибавя се разтопеното масло,което се оформя на дъното на формата.



Започва подреждането на вафлените пури върху все още меката основа.


Подреждат се като бардюр около нея. Формата се слага в хладилника,за да стегне бисквитеният блат. 



Крем-сиренето и кремът от бисквитите се смесват.


Прибавя се и кондензираното мляко.


Използвах такова от кутия.

 

С миксер се съединяват и хармонизират смесите.


Разбива се и сметаната.



На части се прибавя към сместа.


От полученото количество се отделя 1/3 и се оставя настрана.


Малините се пюрират и прибавят към по-голямото количество  от смесите.


Разбърква се добре.


10 грама от желатина се разтваря с 3 с.л. вода и се разтопява на водна баня. Прибавя се малко сироп от малините в него и вече оцветеният желатин се прибавя към сместта и веднага се разбърква с миксер за равномерно разпределение на желатина в сместта. Работи се много бързо,защото желатинът от студената смес,започва веднага да стяга.
  

Оцветената смес се поставя във формата и се прибира в хладилника.  




След един час се разтваря и останалия желатин/2 и1/2 гр/ и се разтопява на водна баня. Прибавя се към бялата смес,която се слага във формата върху розовата смес. Така готовият чейзкейк престоява една нощ. 


Украсява се според вкуса и се консумира.
Аз сложих домашно приготвени френски макарони , останалите ми вафлени пурички и малини.Поръсих с шамфъстък.







Десертът  е добра компания на кафето.


Разрези от чийзкейка.




ДОБЪР АПЕТИТ!




Коментари

Популярни публикации