НОВОГОДИШЕН ОМБРЕ ЧИЙЗКЕЙК СЪС СЛОЙ ОТ ЧЕРВЕНИ ,ЧЕРНИ БОРОВИНКИ И КЪПИНИ

 

Ето, че се задава новата 2022 година. Поради пандемията, а и  на нас така ни е по-уютно, ще останем у дома. 

И приготовленията започнаха. 

Ден преди мигът на посрещане на Нова година, приготвих най-напред чийзкейка. Снощи направих бисквитената основа и днес ще довърша целият сладкиш.

Вече всичко е направено. Реших за по-голяма свежест да приготвя слой от горски плодове. Имах само червени и черни боровинки и малко къпини. 

Обичам стилилът  ОМБРЕ . Вече е известен в различни области. И не само защото е модна тенденция,но и защото преливането на цветове създава настроение,затова намира приложение и в кулинарията.

Приложен към моя сладкиш,  там се преливат тъмния цвят на  бисквитения слой, по-светлия плодов слой и най-светлия бял слой на чийзкейка. Сега това не може да се види като цяло,защото чийзкейка е обточен с вафлени пурички и още не е разрязан. Ще го допълня в следващите дни след разрезът на сладкиша.

А сега ще споделя как направих този толкова вкусен чийзкейк.


ПРОДУКТИ

За пълнежа

397 гр. подсладено кондензирано мляко

500гр.маскарпоне

200мл. течна сладкарска сметана

200 гр. горски плодове/къпини и боровинки/

 16 гр. желатин

1 с.л. мед

1 п. ванилия


За бисквитения слой

200 гр.бисквити Еверест

80 гр. краве масло

4-5 орехови ядки

2 с.л.прясно мляко

За бордюра

2 кутии вафлени пурички

За украса

фигурки

пурички

смлян шамфъстък

ПРИГОТВЯНЕ



Бисквитите и орехите се смилат в блендър.



Сместа се разбърква с разтопеното масло и прясното мляко.




Разполага се на дъното на формата като се притиска с чаша или лъжица,за да прилепне върху стените на съда.

Едно съображение. Необходимо е на дъното на формата да се постави хартия за печене и тогава да се слага бисквитеният слой. По-лесно е, защото той  не залепва,въпреки че тестото е маслено.



Аз редовно използвам ефектът на малки вафлени пурички като бордюр. Така пълнежът не залепва по стените на формата. Може да се направи и бисквитен слой отстрани, но с пуричките е по-лесно и по-красиво.

Както се вижда те се разполагат около стените на формата. Могат да се купят от Лидл.



Плодовете се пюрират. Аз исках да се чувстват и парченца от плода и затова не претрих пюрето през цедка.


Следващата стъпка е да се направи останалият пълнеж. За целта кондензираното мляко се смесва с маскарпонето и меда и се разбърква. Добавя се и ванилията.


 

Разбива се и течната сметана и се слага към общата смес.



От общото количество се отделя 1/2 и се оставя на страни.


 

От желатина се отделя 8 гр.  Разтваря се в 50 мл. вода на водна баня.  Прибавя се към пюрето и последното на части се слага в сместа. Разбива се с миксер,за да се разпредели желатинът равномерно.



Сместа се разполага върху бисквитения слой. Слага се в хладилника за 1 час.



Към бялата смес в същата последователност се поставя желатинът. Само че в разтопения желатин се слага малко от сместа и тогава желатинът се поставя в общото количество. Разбива се отново с миксер.

Сместа се слага върху плодовия слой.

Поставя се в хладилника за още един час. За по-сигурно чийзкейка престоява още малко в хладилника и тогава се освобождава от формата.



Накрая му се придава празничен вид.



Така се създава весело настроение.

А сега остава да дочакаме празникът и да разрежем сладкишът.



Ето го и разрезът. 

Нямаше много светлина, но все пак се вижда.



В компанията на чай



хапнахме чийзкейк  и на сутринта.



ДОБЪР АПЕТИТ!
 

Коментари

Популярни публикации