НОВОГОДИШЕН ОМБРЕ ЧИЙЗКЕЙК СЪС СЛОЙ ОТ ЧЕРВЕНИ ,ЧЕРНИ БОРОВИНКИ И КЪПИНИ
Ето, че се задава новата 2022 година. Поради пандемията, а и на нас така ни е по-уютно, ще останем у дома.
И приготовленията започнаха.
Ден преди мигът на посрещане на Нова година, приготвих най-напред чийзкейка. Снощи направих бисквитената основа и днес ще довърша целият сладкиш.
Вече всичко е направено. Реших за по-голяма свежест да приготвя слой от горски плодове. Имах само червени и черни боровинки и малко къпини.
Обичам стилилът ОМБРЕ . Вече е известен в различни области. И не само защото е модна тенденция,но и защото преливането на цветове създава настроение,затова намира приложение и в кулинарията.
Приложен към моя сладкиш, там се преливат тъмния цвят на бисквитения слой, по-светлия плодов слой и най-светлия бял слой на чийзкейка. Сега това не може да се види като цяло,защото чийзкейка е обточен с вафлени пурички и още не е разрязан. Ще го допълня в следващите дни след разрезът на сладкиша.
А сега ще споделя как направих този толкова вкусен чийзкейк.
ПРОДУКТИ
За пълнежа
397 гр. подсладено кондензирано мляко
500гр.маскарпоне
200мл. течна сладкарска сметана
200 гр. горски плодове/къпини и боровинки/
16 гр. желатин
1 с.л. мед
1 п. ванилия
За бисквитения слой
200 гр.бисквити Еверест
80 гр. краве масло
4-5 орехови ядки
2 с.л.прясно мляко
За бордюра
2 кутии вафлени пурички
За украса
фигурки
пурички
смлян шамфъстък
ПРИГОТВЯНЕ
Едно съображение. Необходимо е на дъното на формата да се постави хартия за печене и тогава да се слага бисквитеният слой. По-лесно е, защото той не залепва,въпреки че тестото е маслено.
Както се вижда те се разполагат около стените на формата. Могат да се купят от Лидл.
Разбива се и течната сметана и се слага към общата смес.
От желатина се отделя 8 гр. Разтваря се в 50 мл. вода на водна баня. Прибавя се към пюрето и последното на части се слага в сместа. Разбива се с миксер,за да се разпредели желатинът равномерно.
Сместа се слага върху плодовия слой.
Поставя се в хладилника за още един час. За по-сигурно чийзкейка престоява още малко в хладилника и тогава се освобождава от формата.
А сега остава да дочакаме празникът и да разрежем сладкишът.
Ето го и разрезът.
Нямаше много светлина, но все пак се вижда.
В компанията на чай
хапнахме чийзкейк и на сутринта.
Коментари
Публикуване на коментар