БАНАНОВО ШОКОЛАДОВА ТОРТА
С тази толкова вкусна торта се почерпихме за рождения ден на съпруга ми. Напоследък се пристрастих към чийзкейка,защото се прави много лесно и не се пече. Поне аз предпочитам чейзкейковете без печене. Но сега предпочетох тази торта, въпреки,че е трудоемка.
ПРОДУКТИ
ТЕСТЕНИ БЛАТОВЕ
Кафяв блат с кафе
2 яйца
2 равни с.л.брашно
1 к.л.бакпулвер
1 ч.л.сухо кафе
2 с.л.захар
1 ванилиева захар
Светъл блат
1 яйце
1 с л.захар
1 с.л. брашно
1/2 к.л.бакпулвур
1 ванилиева захар
Шоколадов блат
550 гр.течен шоколад, от който за блата се използва 300 гр., а останалото количество за отстрани и украса.
1ч.л.ром
100мл. прясно мляко
5 гр желатин
50 мл вода
Бананов блат
500гр.маскарпоне
2 банана
80 гр. пудра захар
100мл. прясно мляко
10 гр.желатин
100 мл. вода
Бял ганаш
300г. бял шоколад
150 мл.прясно мляко
20 гр. краве масло/1с.л./
ПРИГОТВЯНЕ
Тестеният кафяв блат се приготвя като брашното , бакпулверът, кафето и ванилиевата захар се смесват .
Яйцата се разбиват със захарта до оформянето на гъст крем. Прибавя се брашното и леко се разбърква. Блатът се пече във форма покрита с хартия за печене в загрята фурна на 170 °С.
По същия начин се приготвя и пече и светлият блат.
Когато блатовете се охладят кафявият се разделя на две и първата половина се поставя на дъното на формата. Отстрани се облепва с ацетатно фолио. Може да се използва и прозрачната страна на стари папки.
Шоколадовият блат се получава като желатинът се накисва във водата и се разтопява на водна баня. Шоколадът се прибавя към сгорещеното мляко и се разбива. Прибавя се желатинът. Работи се бързо защото сместа веднага стяга. Разбива се с миксер и блатът се слага върху тестеният блат във формата. Заглажда се и върху него се слага светлият блат и леко се притиска.
Банановият блат се приготвя като крем сиренето се разбива със захарта. Бананите се пюрират и към тях се добавя затопленото мляко. Прибавя се и разтопеният желатин. Банановата смес и маскарпонето се смесват внимателно и се поставят върху светлия блат. Върху него се поставя втората половина от кафявия блат.
Тортата се прибира в хладилника -най -добре за една нощ.
Белият ганаш се приготвя като към шоколада се прибавя горещото мляко.Накрая се слага и маслото.
С ганаша се облицова цялата торта. Отстрани се облицова с тъмният шоколад,разтворен в малко прясно мляко или сметана.
Вместо прясно мляко може да се използва течна сладкарска сметана.
Останалият шоколад се използва за украса.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар