ГУЛАШ С ДИВЕЧ И КАРТОФИ
Гулашът е унгарско национално ястие известно от векове. Оригиналът се приготвя от говеждо месо.
Името му идва от унгарското gulyas от gulga-пастир. Известен е и в други части на света.
Смята се за обикновено ястие,понеже изисква малко внимание при готвенето и се използват евтини парчета месо. С богатата си история това кулинарно съкровище е било тема на разговори в продължение на векове.
Те го правели на открит огън в полето в котел закачен на пръчка.
През 18 век /1790 г./ граф Йожеф Гвадани наред с други неща, вписва и овчарското месо приготвено с лук и черен пипер,въпреки че ястието нямало нищо общо с унгарския гулаш.
Едва през 1809г. граф Антал Сирмай публикувал рецептата за унгарски гулаш, в състава на който влизали лук,черен пипер,анасон и копър.
В края на 19 век вкусната селска унгарска гозба вече се сервирала на градски и благороднически маси.
През втората половина на 20 век ресторантите започнали да вписват гулаша в менютата си и той станал известно унгарско ястие,което всеки турист в Унгария трябва да опита.
Може би преди 20 години като турист в Унгария опитах това ястие в ресторанта на хотела,в който отседнахме. Помня,че беше добре овкусена яхния с телешко месо и зеленчуци. Преди година и съпругът ми в Харватска в градче близо до Унгария е имал удоволствието да опита унгарски гулаш.
По негово настояване прегледах доста рецепти из Интернет за приготвяне на това вкусно ястие и се спрях на вариант с картофи. Реших да използвам и месо от дивеч,каквото имаме в изобилие в къщи. Получи се много вкусно ястие,което с удоволствие споделям.
ПРОДУКТИ
700 гр. месо от дивеч с кост
300 гр. картофи
1 морков
1 червена чушка
3 гл.кромид
4 с.л. доматено пюре
4 с.л.олио
100 мл. прясно мляко
50 мл.бяло вино
1 л.вода
2 кубчета месен бульон
зелени подправки-целина и магданоз
1 с.л.червен пипер
1 к.л.черен пипер
3 зелени дафинови листа
ПРИГОТВЯНЕ
Ястието се приготвя в тенджера Мултикукър. Месото се нарязва на парчета и се залива с вода, в която са разтворени кубчетата бульон. Прибавят се нарязаните лук и морков. Добавя се и олиото.Слагат се и дафиновите листа. Тенджерата се включва на програма задушаване и се вари 1 час,защото месото от дивеч е доста жилаво.
Брашното се препича
Прибавят се картофите,целината и останалите сухи подправки. Ястието ври още 20 минути.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар