КОЛЕДНИ ЩОЛЕН МЪФИНИ


Щоленът като коледен специалитет от немската кухня, навлезе и у нас.

За Германия е типично това, че се прави само за Коледа,но и че различните немски региони си имат своя специфична рецепта за приготвянето му.

В България има множество рецепти, които претендират да представят щолен близък до немските варианти. Правих и аз няколко пъти, докато не открих рецепта,представена от немска пекарна.

Тази рецепта беше популяризирана от Ваня Джорджевич у нас.

Характерното за този щолен е,че се правят мини щоленчета, които по вкус и аромат на отстъпват на известния щолен.

За приготвянето на тези щоленчета може да прочетете  тук

Тази година съвсем наскоро отново направих една доза от щоленчетата.

Изненадващо за мен в Интернет пространството открих клипче на немски език представящо направата на интересни сладкишчета наречени коледни щолен мъфини. Проследих един от линковете под клипа и открих,че тези мъфини са направени по една от рецептите на пекарна Глобус и Сали.

Не зная подробности за тази пекарна, но рецептата за мъфините много ми харесаха и реших да ги направя. Дозата ми се видя голяма,затова направих само 1/2 от нея.

Все пак увеличих маслото с 25 гр.и сложих 3 малки яйца вместо две. Намалих брашното,което трябваше да бъде 175 гр. на 140 гр, Аз винаги намалявам брашното,за да се получи по-мека и ефирна текстура. Всичко останало направих по рецептата. Захарта ми дойде в повече и затова вместо с пудра захар посипах мъфините с кокосови стърготини след като се изпекоха.

Тъй като мини щоленчетата ми са направени и с добавен домашен марципан,не пропуснах този толкова типичен коледен продукт и тук.

И онова,което мога да кажа е че щолен мъфините са чудесни. В тях уханието на масло се съчетава с божестен вкус на печени бадеми и сушени плодове и приятния привкус на ароматния марципан. А текстурата на кексчетата е толкова нежна и ефирна,че приличат на облачета. 

Реших,че това ще е най-подходящият подарък за приятели и затова направих почето от мъфините за тях.

Не ми достигнаха малките формички,които бях приготвила и затова събрах тестото в по-големи такива за домашна консумация. От тях направих и разрез на мъфините,за да се види какво представляват от вътре. 

Не мога да не споделя тези чудесни мъфини,защото си заслужава напълно да се направят.

ПРОДУКТИ

125 гр.краве масло

120 гр.захар

150 г. крем сирене

3 малки яйца

140 гр.брашно

1/2 пакет бакпулвер

150 гр.микс от сушени плодове и ядки

150 гр. марципан

1 щедра щипка смляно индийско орехче

1 щедра щипка канела

1 щедра щипка джинджифил на прах

1 ампула есенция ванилия

За намазване на изпечените мъфини

25 гр. краве масло /2супени лъжици/

1 с.л. мед

Поръска

Кокосови стърготини

стикери за празнична украса


ПРИГОТВЯНЕ




 

Най-напред се разбива маслото,което трябва да е на стайна температура.



Добавя се и крем сиренето,което също се разбива до кремообразно състояние. Моето е филаделфия. Може да бъде и крема сирене.


Разбиват се яйцата със захарта  до кремообразно състояние.



Яйцата се добавят постепено като непрекъснато се разбива.



Слага се и брашното смесено с бакпулвера и ароматите на прах.



Получава се тази лека кремообразна смес, към която се добавя и течната есенция.



Слагат се и нарязаните на дребно ядки/моите са печени бадеми и орехи/ и  сушените плодове.



Разбърква се добре с шпатула



С помощта на лъжица за сладолед се пълнят алуминиевите формички,намазани с масло.


Формичките  не се пълнят до горе.



В средата се слага топче от марципана. Този път той не е домашен и е покрит с шоколад. Това се отрази на цвета на тестото.

Мъфините се пекат върху решетка на 

160 °С около 20 минути.

Част от тестато сложих в по-големи формички поради недостиг на наличните по-малки формички.



Веднага след като се изпекат мъфините се намазват с разтопеното масло.



и след това с мед.



Отгоре се посипват кокосови стърготини.


За да добият празничен вид на всеки мъфин се поставя коледно стикерче.


Разрез на  щолен мъфините.








Вече са опаковани за подаръчета.


ДОБЪР АПЕТИТ!


https://m.youtube.com/watch?v=mA2EiZqEt3E&feature=share





Коментари

Популярни публикации