КОКОСОВ КЕКС


Напоследък предпочитам кокосовите продукти в сладкишите. И не само защото кокосът в различни форми е доста здравословна храна,но и защото е много приятен и ароматен като вкус.




Особено маслото и млякото са за предпочитане пред животинските.

За ползите от кокосовото масло може да се прочете тук





Вече правих козунаци и кифлички,кремчета и чийзкейкове с кокосови продукти. 



Кифличките бяха много вкусни ароматни,като кокосът се съчетаваше с аромат на марципан.
Много се харесаха у дома.

 И разбира се реших да направя и кекс. Замених млякото и мазнината с кокосови продукти. Добавих и кокосови стърготини наред с орехите.  
Получи се много ароматен и вкусен сладкиш.

Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

3 яйца
200 мл. кокосово мляко
80 гр. кокосово масло 
100 гр. захар
120 гр брашно
50 гр нишесте
1 п.ванилиева захар
 1 бакпулвер
100 гр едро смляни орехи 
30 г кокосови стърготини
пудра захар за поръсване

За разбиване на белтъците 
1/2 от посочената захар
1ч.л.лимонов сок

ПРИГОТВЯНЕ


Жълтъците и белтъците се отделят като към жълтъците се прибавя 1/2 от захарта.



Най-напред се разбиват жълтъците със захарта до получаване на кремообразна смес.


Прибавя се кокосовото мляко и се разбърква.


Добавя се брашното смесено с нишестето и  бакпулвера. Следват орехите. И накрая се прибавят кокосовите стърготини.


Белтъците се разбиват на сняг като разбиването започва с малко захар . След 2 мин. се прибавя лимоновият сок и се увеличава скороста.  Добавя се и останалата захар постепенно. Тя е 1/2 от общото количество захар за кекса.
Разбитите белтъци се прибавят към сместа като се бърка бавно.


Сместа внимателно се разбърква.

 
Излива се в селиконовата форма.


Пече се в загрята фурна на 160°С около 25 минути. Остава на изключена фурна още 5 минути.
Когато се охлади се обръща в поднос. Поръсва се с пудра захар.


Разрез на кекса.




ДОБЪР АПЕТИТ!
 









Коментари

Популярни публикации