МУСАКА С ТЕЛЕШКА КАЙМА, ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ


Пролетта е богата на множество зелении-коприва, спанак, лапад, киселец, лобода, зелен лук. Като прибавим и зелените подправки от магданоз, копър, целина и многество други се получава зелена палитра от богати на витамини и желязо продукти. 

В градината ни растат повечето от тях и затова реших наред с други ястия,правени преди това, да приготвя мусака като използвам любимите зелении. Най- подходяща комбинация с тях е ориз, булгур, киноа и др. Избрах ориз, защото съпругът ми много го обича,  а на мен паралелно направих сарми от лапад с киноа. 

И двете ястия станаха много вкусни, но сега обект на вниманието в тази статия е мусаката.

ПРОДУКТИ

500 гр телешка кайма

1ч.ч. ориз*

1 гл.кромид

2 стърка зелен лук

2 моркова

1 пълна торба лапад,киселец и коприва

1 корен пъщърнак

1 малко бурканче печурки

50 мл. доматено пюре

2с.л. зехтин

40 гр. краве масло

4 и 1/2 ч.ч.бульон от  сварени магданоз,копър,целина, джоджан и 1 кубче телешки бульон

1ч.л.вегета

сухи подправки черен пипер,кимион,сминдух риган

За заливката

3 яйца 

250 гр. кисело мляко

сол 

ПРИГОТВЯНЕ



Най-напред се слага да заври бульонът от подправки и кубчето телешки бульон. /около 5-6 минути/. Като се охлади се пасира в блендър. Оставя се настрана.

Гъбите и кромидът се задушават в зехтина и маслото кратко.



Добавят се настърганите, моркови, каймата и ориза. Задушава се за кратко. 



Добавя се доматеното пюре и се разбърква.



Добавят се и зелениите и отново се разбърква. Всичко се разполага в тавичка.



Налива се бульона, който след пасирането е загрят до кипване.



Ястието  се пече на 200 °С около 20-30 минути.



Прави се заливката като яйцата се разбиват и към тях се прибавя киселото мляко. 



Запича се още 10 минути.



 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации