КАРМЕЛИЗИРАНИ КРУШИ СЪС СИНЬО СИРЕНЕ,СТАФИДИ И ПЕЧЕНИ ОРЕХИ
Много харесваме сладко соленият вкус и понякога си позволяваме разни деликатеси.
Правила съм смокини със синьо сирене и орехи,завити в прошуто.
Тази година Босковата масловка имаше сравнително добра реколта за разлика от миналата година.
3. Захарта се поставя в нагорещен тиган. Добавя се и маслото. Когато се образува светъл карамел температурата се намалява и двете половинки се пържат и от двете страни до зачервяване. Не снимах този момент,зощото трябва бързо да се работи, за да не изгори карамела.
4. Двете половинки круши се изваждат и веднага се гарнират. След изваждането им в тигана се поставя водата и се разбърква,за да се получи карамелен сос.
5. Най-отдолу се полива с розето, соса от нар и се поръсва с канелата. Отгоре върху всяка круша се слага и от карамеления сос. Подреждат се парчета от синьото сирене, потопените в карамеления сос стафиди и печените орехи.
И затова сега реших да направя круши със синьо сирене и орехи.
Сутринта на Димитровден си спомних, че родителите ми много обичаха круши . Във всякакви варианти на приготвяне. Баща ми беше Димитър и в негова памет и на майка ми направих нещо различно от обичайното/сладкиш или компот/. Реших това да бъдат карамелизирани круши със синьо сирене, печени орехи и стафиди.
Получи се интересна и много вкусна комбинация. Направих само една круша просто за почерпка. Но могат да се направят, две, три или повече круши.
Споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
1 круша
2 с.л. захар
1 с.л. краве масло
50 гр.синьо сирене
1 щ. канела
2 с.л. печени орехи
1 с.л. стафиди
Няколко листчета мента
1 с.л.вино розе
1 с.л.сос от нар/може и без него/
2 с.л.вода за карамеления сос.
ПРИГОТВЯНЕ
1. Най-напред се пекат орехите за 7 минути във фурната.
Натрошават се или се нарязват.
Добра компания са на чаша хубаво розе. Нашето е от Винарна "Мелник"подарък от приятелско семейство,притежаващо винарната.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар