ТУТМАНИК ОТ ПЪЛНОЗЪРНЕСТ СТАР ХЛЯБ


Един практичен начин да се оползотворява стар и изсъхнал хляб. Неразумно щеше да  бъде  да  се изхвърли още повече пълнозърнест.

Затова реших да направя вариант на тутманик с него. 

Това е позната технология и някъде този тутманик се нарича циганска баница, заради икономичният начин на приготвянето.



Получи се много вкусно изделие, приготвянето на което не мога да не споделя.


ПРОДУКТИ

7 филийки пълнозърнест стар хляб

2 яйца

70 мл. мазнина/краве масло и олио/

2 препълнени с.л. брашно

5 гр. бакпулвер

250 гр. кисело мляко

200 гр.сирене

ПРИГОТВЯНЕ



Яйцата се разбиват с тел. Прибавя се разтопената мазнина и киселото мляко. 


Брашното  се пресява, смесва се  с бакпулвера и се добавя постепенно. Разбърква се.



Накрая се прибавя 1/3 от сиренето. Останалото се ръси между редовете.



Подреждат се 2 филийки от хляба в правоъгълна форма  върху хартия за печене, като се запълват образуваните дупки.



Слага се 1/3 от сместа и отгоре се поръсва от сиренето. Слага се втори ред филийки и отново  яйчна смес и сирене. 



Поставя се трети ред филийки и отгоре се ръси сирене и се поставя последната 1/3 от яйчната смес.



Пече се в загрята на 160°С фурна с вентилатор около 40 минути.


Върху изпечения тутманик може да се поръси 150 гр. настърган кашкавал.



Поставя се във фурната да се запече още 5-6 минути.





Сервира се още топъл с желана напитка. Ние сервирахме с айрян.


 
ДОБЪР АПЕТИТ!
 



Коментари

Популярни публикации