Един практичен начин да се оползотворява стар и изсъхнал хляб. Неразумно щеше да бъде да се изхвърли още повече пълнозърнест.
Затова реших да направя вариант на тутманик с него.
Това е позната технология и някъде този тутманик се нарича циганска баница, заради икономичният начин на приготвянето.
Получи се много вкусно изделие, приготвянето на което не мога да не споделя.
ПРОДУКТИ
7 филийки пълнозърнест стар хляб
2 яйца
70 мл. мазнина/краве масло и олио/
2 препълнени с.л. брашно
5 гр. бакпулвер
250 гр. кисело мляко
200 гр.сирене
ПРИГОТВЯНЕ
Яйцата се разбиват с тел. Прибавя се разтопената мазнина и киселото мляко.
Брашното се пресява, смесва се с бакпулвера и се добавя постепенно. Разбърква се.
Накрая се прибавя 1/3 от сиренето. Останалото се ръси между редовете.
Подреждат се 2 филийки от хляба в правоъгълна форма върху хартия за печене, като се запълват образуваните дупки.
Слага се 1/3 от сместа и отгоре се поръсва от сиренето. Слага се втори ред филийки и отново яйчна смес и сирене.
Поставя се трети ред филийки и отгоре се ръси сирене и се поставя последната 1/3 от яйчната смес.
Пече се в загрята на 160°С фурна с вентилатор около 40 минути.
Върху изпечения тутманик може да се поръси 150 гр. настърган кашкавал.
Поставя се във фурната да се запече още 5-6 минути.
Сервира се още топъл с желана напитка. Ние сервирахме с айрян.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар