АРТ ФОКАЧА


ФОКАЧА! Италианският хляб, напоен със зехтин! С хрупкава и нежна текстура! Всичко в едно парче. 

Няма съмнение, че класиката е била страхотна по своята същност, но пандемичната ситуация я е направила още по-добра – и под по-добра, имаме предвид по-изкусна.



Тери Кулето  от Vineyard Baker, известна още като пекарната на лозята, превърна фокачата в арт сензацията , а любителите на това изкуство в социалните медии след това продължиха да правят изкуство с храната, използвайки хляба като платно.

Използвайки пресни билки и зеленчуци, тази пекарна е изработила серия хлябове, вдъхновени от големия художник,  Ван Гог,
който тя нарича Van Dough. 

Хлебчетата са украсени с флорални изображения, а това е и начин да  добавят и различни аромати към произведенията си.

И наистина тези флорални изображения върху фокача могат да се видят нашироко в интернет пространството и в Пинтерес.

Дойде ред и аз да направя арт фокача.
Правила съм фокача в различни варианти, но арт правя за първи път.

Прекрасната идея за кошница от солети взаимствах от Иванка Димитрова от кулинарната група  "Гозби,питки и погачи с мен Валя",за което и благодаря.
Отдавна видях изображението, но чак сега успях да направя фокачата.
 Има чудесни възможности за творчество и аз го проявих в букета от цветя, зеленчуци и билки, които набрах от нашата градина.




Природните материали подбрах по цвят и вид и те направиха изображението красиво.

При печенето листчетата и плодчетата не се повредиха  много. Поизсушиха се, но все пак са свежи.

Споделям този толкова плах опит за арт изображение.

ПРОДУКТИ

За фокачата

500 гр.брашно

7 гр.суха мая

1ч.л.сол

1к.л.захар

1ч.л.концентрат

350 мл.хладка вода

5 с.л.зехтин

1 яйце

За изображението 

10-15 солети

Природни материали-листчета от магданоз,билки,цветя,
лавандула,хризантеми,
розички,шипка,
зеленчуци.



ПРИГОТВЯНЕ


1. Брашното се пресява и към него се прибавя сухата мая  и захарта. Покрай стените на съда се слага и солта.

2. Добавят се и 3 с.л. зехтин. Останалият се намазва върху готовата вече фокача.



3. Налива се постепенно водата и се замесва меко тесто. Не се добавя още брашно. Ако тестото много лепне ръцете при омесване се топят  в зехтин.



4. Тестото се слага в найлонов плик и в малка тенджера с капак, за да втаса на топло.

5. След удвояване на обема се премесва  и отново втасва. И така три пъти се повтаря процедурата.


6. Отделя се 1 малка част от тестото защото ми  дойде много, а останалото се разточва върху хартия за печене  на тънка кора и се пренася в тавата.

7. Оставя се да втаса още 20 минути отново.

 

8.  Кората се намазва с 1 жълтък и малко белтък +1 с.л.олио.Правят се тръпчинки в тестото с пръсти и отново се намазва,но със зехтин.

9. Оформя се изображението.

Най-напред се моделира кошницата от солети.
 Тези отдолу се залепват върху тестото. Напречните се прикрепват с белтък.

 10.Следва подреждането на природните материали, които се разполагат внимателно и се притискат към тестото.

11.Фокачата се пече на 160°С 20 минути.


12 Охлажда се върху дървена решетка.


 Може да и се насладим.

ДОБЪР АПЕТИТ!





Коментари

Популярни публикации