АРТ ФОКАЧА
Няма съмнение, че класиката е била страхотна по своята същност, но пандемичната ситуация я е направила още по-добра – и под по-добра, имаме предвид по-изкусна.
Тери Кулето от Vineyard Baker, известна още като пекарната на лозята, превърна фокачата в арт сензацията , а любителите на това изкуство в социалните медии след това продължиха да правят изкуство с храната, използвайки хляба като платно.
Използвайки пресни билки и зеленчуци, тази пекарна е изработила серия хлябове, вдъхновени от големия художник, Ван Гог,
който тя нарича Van Dough.
Хлебчетата са украсени с флорални изображения, а това е и начин да добавят и различни аромати към произведенията си.
И наистина тези флорални изображения върху фокача могат да се видят нашироко в интернет пространството и в Пинтерес.
Дойде ред и аз да направя арт фокача.
Правила съм фокача в различни варианти, но арт правя за първи път.
Прекрасната идея за кошница от солети взаимствах от Иванка Димитрова от кулинарната група "Гозби,питки и погачи с мен Валя",за което и благодаря.
Отдавна видях изображението, но чак сега успях да направя фокачата.
Има чудесни възможности за творчество и аз го проявих в букета от цветя, зеленчуци и билки, които набрах от нашата градина.
Природните материали подбрах по цвят и вид и те направиха изображението красиво.
При печенето листчетата и плодчетата не се повредиха много. Поизсушиха се, но все пак са свежи.
Споделям този толкова плах опит за арт изображение.
ПРОДУКТИ
За фокачата
500 гр.брашно
7 гр.суха мая
1ч.л.сол
1к.л.захар
1ч.л.концентрат
350 мл.хладка вода
5 с.л.зехтин
1 яйце
За изображението
10-15 солети
Природни материали-листчета от магданоз,билки,цветя,
лавандула,хризантеми,
розички,шипка,
зеленчуци.
ПРИГОТВЯНЕ
1. Брашното се пресява и към него се прибавя сухата мая и захарта. Покрай стените на съда се слага и солта.
2. Добавят се и 3 с.л. зехтин. Останалият се намазва върху готовата вече фокача.
3. Налива се постепенно водата и се замесва меко тесто. Не се добавя още брашно. Ако тестото много лепне ръцете при омесване се топят в зехтин.
7. Оставя се да втаса още 20 минути отново.
9. Оформя се изображението.
Най-напред се моделира кошницата от солети.
Тези отдолу се залепват върху тестото. Напречните се прикрепват с белтък.
10.Следва подреждането на природните материали, които се разполагат внимателно и се притискат към тестото.
11.Фокачата се пече на 160°С 20 минути.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар