Курабийките са един от спомените от детството и младостта ми. Спомням си, че баба ми по майчина линия приготвяше редовно такива сладчици.
Тя с гордост отбелязваше,че тези курабийки са съпътствали децата и в ученическите и студентските им години.
И свекърва ми приготвяше подобни сладки, които всички обожаваха.
Вярно е, че тези сладки се правят в някои пекарни и днес, но онези в миналото бяха неповторими.
Отдавна исках да приготвя тези носталгични курабийки и когато видях прекрасните сладчици на Валя Ангелова не се поколебах да го сторя.
Нейната рецепта беше много приемлива за моите спомени и затова избрах, именно нея. Първоначално исках да направя само половин доза, но после размислих и направих цяла.
Намалих малко брашното и прибавих смляни орехи, както правеше свекърва ми. Използвах и смес от масло и олио за по-добър вкус. По желание на съпруга ми сложих и парчета локум и затова намалих захарта. Моите курабийки са по- дребни 30 гр.тесто за всяка.
Получиха се чудесни сладки, точно както ги описваше Валето-хрупкави отвън и мекички отвътре.
Благодаря,мила Вале!
Споделям рецептата
ПРОДУКТИ
2 яйца
100гр.захар
100 гр.смес от масло и олио
100 гр.кисело мляко/брашното ми не е мого хигроскопично/
400гр.брашно
50 гр.смляни орехи
1 бакпулвер/10 гр/
1/2 ампула ванилия
кората на 1 лимон
5 кубчета локум
ПРИГОТВЯНЕ
Най-напред разбиваме яйцата със захарта, като един жълтък се отделя за гланциране на курабийките.
Разбива се до разтопяване на захарта.
Добавя се мазнината и киселото мляко.
Получава се тази смес. Прибавят се ароматите.
Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавят смляните орехи. Разбърква се.
Сместа се слага на части към течните съставки и се омесва леко лепнещо тесто,което оставяме да се отпусне за 20 минути. През това време тавата се застила с хартия за печене. Фурната е включена на 180°С , за да загрее. Включен е и вентилатор.
Тестото се разделя на 20 топчета по 30 грама. При Валя топчетата са по 50 гр. Във всяко топче се поставя късче локум.
Топчетата се заглаждат и подреждат в тавата.
Мажат се с жълтък и се поръсват със смляни орехи и кристална захар.
Пекат се до готовност/при мен беше 20 минути/
Курабийките са добра компания за кафето.
ДОБЪР АПЕТИТ!Рецептата на Валя
Добър вечер,групичка!
Днес за следобедното кафе направих Курабийки,които станаха хрупкави отвън и мекички от вътре!
2 яйца,кото единия жълтък за намазване на курабийките.
200 гр.захар
100 мл.олио
200 гр.кисело мляко
1 ч.л.сода
1 ч.л.бакпулвер
1 ч.л.ванилова захар и кората на един лимон
500/550 гр.брашно но не по вече.
Първо угасям содата в киселото мляко,прибавям яйцата,зохарта,олиото и разбивам добре със телена бъркалка.Прибавям кората на един лимон и ваниловата захар.В бращното се слага бакпулвера,омесва се меко малко лепнещо тесто.
Правя малки топчета по 50гр.
Мажат се със жълтък и една чаена лъжичка прясно мляко и посипваме със захар.Пекат се на 180 гр.за 20/25 минути.
Да ви е сладко!
Бъдете здрави и Благословени!🍀🌹🥰❤️
Коментари
Публикуване на коментар